Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Добрич отличи съвременните си будители

Годишните награди „Добрич” бяха връчени днес – в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители, в културното пространство „Лапидариум”.  Отличията имат за цел да удостоят с публично признание творци, учени и дейци на изкуството и културата от Добрич за ярки постижения и принос в развитието на сценичните изкуства, визуалните изкуства, културното наследство, книгите, четенето и библиотеките, медиите и науката.

„Всяко ново нещо е добре забравено старо” – с тези думи започна приветствието си кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той припомни, че преди близо 100 години - през далечната 1922 година, когато е предложено и решено 1 ноември да бъде обявен за Ден на народните будители, е върлувал испанският вид. „Човечеството познава много такива ситуации. Но въпреки всичко, обединени, много интелектуалци са продължавали да мислят за бъдещето на нашата нация”, каза кметът. Той призова днес да отдадем заслуженото на всички, които продължават да повдигат нашия дух, на всички будители и да вярваме, че обединени, с общи усилия ще успеем да преборим поредната човешка пандемия.

В знак и израз на признание Почетна грамота за значителен принос в духовното развитие на Добрич получиха:

– Олга Иванова-Халачева – за нейната всеотдайна педагогическа дейност като преподавател по пиано и солфеж в продължение на повече от 60 години и по повод нейната 85-годишнина;

– Константина Петкова – за нейната дейност като музикант и създател на артистичен салон, който във време на пандемия и криза се превърна в явление в българския културен живот;

– Юлиян Георгиев – за изключително ползотворна просветителска дейност като председател на Народно читалище „Романо дром-2002 г.“, за личните му успехи в работата с деца и младежи в Добрич и региона.

Наградата „Млад творец“ бе връчена на Александър Петров – за изключителни творчески постижения в сферата на изкуството – поп музика и поезия, и създаване на позитивна среда сред младите хора. Александър благодари на Сдружението на писателите в Добрич и на председателя му Сашо Серафимов – за голямата подкрепа и номинирането му.  Поздрави Общината за ежегодното връчване на наградите „Добрич”. Изказа благодарност на всички свои вдъхновители, допринесли за успехите и отличията му. Благодари на семейството и на роднините си. „Светлината на деня е в техните ръце и те ми носят надеждата с хляба, който месят при всяка моя малка или голяма победа. Те ми разкриваха света в шепите си и аз се стараех да го възприемам и наслаждавам на неговите пъстри, цветни багри”, каза Александър.

С колективната награда бе удостоено Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ – за превръщането му в център на културни и образователни дейности, насочени към опазване традициите на българския народ, осигуряване на достъп до информация, разпространение на знания и запознаване на гражданите с ценностите и постиженията на науката, изкуството и културата. Председателят на Читалищното настоятелство Божанка Вуцова изказа благодарност от името на колектива на читалището, но и от името на хората, които са подпомагали и действали то да осъществява дейността си. „Това отличие ни задължава по естествен начин да продължим със същия ентусиазъм да полагаме усилия в областта на културата и образованието, които са основни функция и призвание на НЧ „Йордан Йовков-1870 г.”

След връчването на наградите последва празнична програма. Поетичен рецитал изнесе Сашо Серафимов. Това стана на музикалния фон на изпълнения на саксофон, представени от Красимир Костадинов-Червения.

c