Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

68 машини ще почистват пътищата в област Добрич през зимата

снимка: Premium Photo

Заседание във връзка с Областния план за защита при бедствия на тема „Готовност на област Добрич за работа през зимния сезон“, свикано със заповед на областния управител Красимир Кирилов, се проведе днес в Областна администрация.

Представителите на общини докладваха за готовността по места за работа при усложнена зимна обстановка. Към настоящия момент все още Община Тервел няма сключен договор с фирма за зимно снегопочистване, като това ще стане в началото на следващия месец. В процес на процедура по избор на изпълнител единствено е Община Крушари, чийто представител не може да определи кога ще имат сключен договор за зимно почистване на общинската пътна мрежа.

Началникът на Областно пътно управление /ОПУ/ Георги Стратиев докладва, че има сключен договор за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на област Добрич, като в т.ч. е включено и зимното почистване и поддържане. Договорът е с ДЗЗД „Добрич 2019“, като в частност „Пътно строителство“ АД – една от фирмите в дружеството, ще извършва зимното поддържане, каза Г. Стратиев. Той докладва, че „Пътно строителство“ АД има 68 машини – 21 снегорина над 100 к.с., 7 пясъкоразпръсквача с гребло, 18 комбинирани машини, 2 цистерни за луга, 6 роторни снегорина, 7 автогрейдера и 7 товарачни машини, които ще бъдат разположени в 7 опорни пункта в областта. „От нужните 3300 т сол разполагаме с налични 3398 т и 3040 т пясък“ – заяви още началникът на ОПУ-Добрич. За посрещане на зимата са налични и 4,5 т калциев двухлорид и 50 т луга, стана ясно още от доклада. От 1 ноември 2020 г. Областно пътно управление въвежда денонощно дежурство. Идната седмица на 2 и 3 ноември ще бъде извършена проверка на техниката за поддръжка на републиканската и общинските пътни мрежи.

Директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението /РД ПБЗН/ Дарин Димитров докладва, че информацията за оперативните планове по общини е актуализирана в Оперативния център. Готовност за работа при зимни условия докладваха представители на здравни заведения, ВиК и други фирми и организации, имащи пряко отношение към осигуряване на нормалния ритъм на живот при усложнени зимни условия на територията на област Добрич.

c