Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

НС Реши: До 10 г. затвор за нелегалните превозвачи

Увеличава се санкцията за установен нелегален обществен превоз на пътници - до 10 години затвор, между 5000 и 15 000 лв., както и имуществена конфискация.

Това решиха депутатите днес, след като приеха на второ четене промени в Наказателния кодекс, които бяха записани в заключителните разпоредби на Кодекса на търговското корабоплаване.

За обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, Законът предвижда затвор от 2 до 5 години, а моторното превозно средство да бъде отнето в полза на държавата.

„Който извърши обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейският съюз, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години, като моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е“.

Това гласи новият текст в Наказателния кодекс, който парламентът одобри през преходните и заключителните разпоредби на гласуваните днес промени в Кодекса на търговското корабоплаване.

снимка: parliament.bg

Депутатите записаха също, че при констатиран нелегален превозват на две или повече лица, наказанието ще е лишаване от свобода от 5 до 10 години, и глоба от 5 до 15 хил.лв., а съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Промените предизвикаха спорове в пленарната зала, но въпреки това, те вече са факт.

c