Бизнес Водещи новини Общество Храна и напитки

Фермерка от село край Балчик за пъдпъдъчите яйца, шафрана и как оцелява малкият агробизнес

Пъдпъдъчи яйца, шафран, мед и лавандула произвежда Снежанка Стефанова в семейното си стопанство в балчишкото село Дъбрава. Всеки четвъртък тя предлага яйца и шафран на фермерския пазар в Добрич, а тези, които са си купували от нея, със сигурност са оценили качеството на продуктите.  До 2000 година тя е била завеждаща „Личен състав“ в завод „Метал“ в Добрич, но е съкратена. Тогава решила да се занимава със земеделие, плюла си на ръцете и влязла в агробизнеса. Вече имала трактор, а плуг й дал неин познат. Започнала да оре на други хора и постепенно да развива стопанството си.

Сега Снежанка Стефанова се грижи за 100 кошера с пчели, 116 декара лавандула, 2 декара шафран и 1200 пъдпъдъка. Отглежда и царевица.

Фермата за пъдпъдъци е тази част от стопанството, която й е най-близка до сърцето. Регистрирана е през 2011 година, има и сертифициран склад за яйца от пъдпъдъци. В момента птиците са 1200, но капацитетът е по-голям. Не разширява фермата си, спира я трудната реализация на яйцата.

„Ако имам пазари, ще се разширя, ще отворя и работни места. За съжаление, срещам големи трудности с реализацията. Опитвала съм в хипермаркетите, но не съм срещнала разбиране. За големите вериги аз съм малка, така ми казват. Аз мога да произвеждам на ден по 1000 яйца, но те не искат да преговарят с мен. Имам възможност да разширя производството, искам да работя, искам да произвеждам, а аз произвеждам качествена продукция. А те ме пращат в управленията им в София, в Германия….“, не скрива разочарованието си Стефанова.  

В по-малките магазини пък слагали голяма надценка, стоката не се продавала и залежавала, а след това тя трябвало да я изхвърли. Затова фермерката е благодарна на възможността да продава на Фермерския пазар. Клиентите я търсят, защото виждат доброто качество на нейните яйца. Те са по-едри, не се чупят лесно, с хубав жълтък са. А качество се постига с много голяма хигиена в помещенията, с добра храна, надзор над птиците и спазване на всички ветеринарни изисквания. Нейните пъдпъдъци се отглеждат клетъчно на пет нива.

Излиза ли й тогава сметката? „Почти няма печалба, но не мога да си затворя фермата. С огромно желание я направих, скъпа ми е, вложила съм мои спестени средства. Често се отчайвам, но продължавам, търся възможности, за да работя“, казва Стефанова.

Тя смята, че са нужни някои промени в данъчната система. „Реших да подаря яйца на някои социални институции – организации на хора с увреждания, например. Давала съм, но от Данъчното ми искат да платя ДДС. Нещо трябва да се направи в нашата данъчна система. Нямам нищо против да направя нещо благотворително, но трябва ли и да плащам за това?“, пита фермерката.

Пъдпъдъчите яйца са важни за имунната система, те нямат холестерол, помагат при диабет и високо кръвно, при астма. Едно пъдпъдъче яйце съдържа полезните съставки на три кокоши. Идеята на фермерката е да пусне на пазара мариновани яйца и мариновани пъдпъдъци. Има закупена кланична линия, може да оборудва и помещение.

Тя е сигурна, че хората са убедени в полезността на този продукт, но не всеки може да си го позволи. В Германия една опаковка от 12 яйца била 3 евро, тя я продава за 2 лева. „Бедни сме, за съжаление. Давала съм без пари на хора, които си броят стотинките, да ме споменават  по живо и здраво“, казва Снежанка.

Другото предизвикателство в стопанството й са двата декара с шафранов минзухар. Луковиците взела от Нидерландия преди три години.

„Лилавият минзухар се бере през ноември. Много е трудоемко  – като започна да бера в 9.00 часа сутринта, та до 5. След това в къщи започвам да отделям тичинка по тичинка и да слагам в сушилнята – и така до 5.00 – 6.00 часа сутринта. Това продължава три седмици. Ако не обработим цветовете, които днес сме обрали, на другия ден вече тичинките не могат да се извадят, защото листчетата се слепват“, обяснява Стефанова.

Продуктът е скъп и тя търси външни пазари. Цената в чужбина започва от 20 000 лева за килограм и стига до 40 000 лева. В България е 7-8 хиляди лева, което според нея е твърде малко. Шафранът се използва за различни неща – освен като ценна подправка за ястия, още и като билка за чай, помага и за очите. Половин грам фермерката продава за 10 лева.

Как Снежанка – жена, която внушава респект с упоритостта, предприемчивостта и трудолюбието си,  успява да се занимава с толкова много селскостопански дейности? Отговорът: „Няма нищо трудно, стига човек да има желание. Ще бъде много добре и държавата да ни подкрепя малко повече.“

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *