Водещи новини - дясно Общество

200 хил. кандидат-пенсионери ще могат да прехвърлят вноските си обратно в НОИ до средата на 2021 г.

Всички около 200 хил. души, които са пропуснали 5-годишния срок да прехвърлят своите пари за втора пенсия обратно в НОИ, ще могат да направят това от 1 януари до 30 юни 2021 г. Удължаването на срока ще се извърши за първата вълна от т. нар. нови пенсионери, включени в преходните и заключителни разпоредби на бюджета за Държавното обществено осигуряване (ДОО). Това съобщи по време на петъчния парламентарен контрол министърът на труда и социалната политика ка Деница Сачева.

Според представените официални данни, 52 хил. души до момента са прехвърлили вноските си за втора пенсия обратно в НОИ. Това обаче са едва 1,6% от всички осигурени, които са родени след 31 декември 1959 г. и предстои да получават пенсии по двата стълба.

От есента на следващата година около 17 хил. жени ще са първите в България с пенсии и от частни фондове, като се очаква бройката им да надхвърли 200 хил. през следващите пет години.

КАЗУС: Внасялите пари в частните фондове са извършвали това, но за период, по-малък от 20 г.. За да получават обаче новите пенсионерите достатъчно средства и от двата стълба, следва да минат поне 40 години. Независимо от това, държавата предстои да намали първата пенсия – тази от НОИ, за целия период.

Заради по-краткия период на внасянето им, както и заради големия процент на хора, които са се осигурявали на минимална заплата, в партидите има натрупани средно едва по около 4100 лв. При тази ситуация, част от първите пенсионери биха получили между 20 и 50 лв. под формата на втора пенсия, като държавната им ще бъде намалена пожизнено.

С въвеждане на планираните промени се цели неутрализиране на негативната тенденция за новите пенсионери – две пенсии да са по-малко от една.

Сега според Кодекса за социално осигуряване, при изчисляване на пенсията, осигурителният доход се намалява с коефициент, представляващ средно съотношение между размерите на:

  • осигурителните вноски за универсалния пенсионен фонд + фонд “Пенсии” (за 3-а категория труд за хората)

Този коефициент в момента е около 20% и според редица експерти силно ощетява хората, които предстои да започнат да получават две пенсии.

По думите на министър Сачева, предвижда се да бъдат дефинирани конкретни периоди, в които да не важи пълният процент на редукция за пенсията от първи стълб, с цел НОИ да има възможност да промени досегашната методика. Тя не конкретизира кои ще са периодите, но за жените вероятно това ще е времето на майчинство, временната неработоспособност и безработица. Те се зачитат за осигурителен стаж в държавната осигурителна система, но за тях не се правят осигурителни вноски в частните фондове. Преди дни от АИКБ отново настояха дялът на редукция да се намали тройно – до 6-7%.

В следващите седмици за обществено обсъждане ще се публикуват и промените в КСО за фазата за изплащане на вторите пенсии.

Вариантите, обсъждани до момента, предвиждат:

  • хората с натрупани в личните партиди суми, които биха им гарантирали поне 15% от размера на минималната пенсия, да получават пожизнено плащане
  • в случай, че парите в партидата не са достатъчно, но надхвърлят три минимални пенсии, да се дава разсрочена пенсия за фиксиран период
  • хората с най-малки спестявания, да могат да си изтеглят парите наведнъж

Върховният съд в Гърция реши – компенсаторно ще се връщат пари на пенсионерите

Стъпката да се връщат пари на пенсионерите дойде след решение на Върховния съд, в което се казва, че орязването на пенсиите по време на икономическата криза е в нарушение на конституцията. Решението касае и българите, получаващи гръцки пенсии или техните наследници.

По настояване на банковите кредитори, над 10 пъти гръцките правителства намаляваха пенсиите, в годините на финансовата криза в страната. С постановеното решение, властта в Атина е длъжна да ги възстанови.

Процесът на възстановяване на удържаните пенсионни суми ще става на четири вноски, като размерът им ще зависи от направните удръжки през годините. Средната сума е около 900 евро, но за някои тя ще достигне и до 15 хил. евро на човек.

Години наред, синдикални и организации на пенсионери водиха дела срещу държавата докато казусът не бе решен в тяхна полза от Върховния съд на Гърция.

източник: 24 часа

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *