Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Увеличават учителските заплати и закупуват още 80 000 лаптопа

Средствата за възнаграждения на учителите през 2021 година ще са с 1 380 000 000 лв. повече спрямо 2017 г. Предвиждаме да подкрепим училищата в края на годината, така че това да не е за сметка на други разходи. Това обяви във Велико Търново министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той подчерта, че тази година има безпрецедентен ръст на средствата за образование. Те са увеличени с близо 700 млн.лв.

"Ако искаме да имаме добро образование, трябва да имаме добри, мотивирани и подкрепени учители. Това ще остане основния фактор за качествено образование, затова беше важно да вземем решението да инвестираме в учителите", заяви министър Вълчев.

Във връзка с пандемичната обстановка в образованието, министър Вълчев съобщи, че някои от училищата имат трудности с делегираните бюджети - основно заради разходите за дезинфектанти.

"Предвиждаме да ги подкрепим в края на годината, така че това да не е за сметка на други разходи и да позволи училищата да приключат нормално бюджетната година, а директорите да дадат допълнително възнаграждение."

Министърът посочи, че са предоставени 14 млн.лв. на училищата за закупуване на 16 000 лаптопа за учителите.

"Те не са достатъчни. Имаме одобрени средства от ЕС за още 80 000, които обаче са свързани с по-продължителни процедури и за наше съжаление няма да могат в близките 2-3 месеца да бъдат закупени, тъй като има недостиг в глобален мащаб на устройства в големи количества", сподели образователният министър.

c