Водещи новини - дясно Общество

Набрани са половината преброители и контрольори, нужни за област Добрич

 Апел за по-голяма активност от страна на хората, желаещи да участват в процеса по преброяване на населението и сградния фонд, което ще се проведе в началото на 2021 г. в цялата страна, отправя Неделчо Василев – ръководител на Статистическия отдел в Добрич и секретар на създадената Областна комисия по преброяване с председател заместник областния управител Живко Желязков. За включване в процеса на преброяване призовава и Ж. Желязков, като припомня, че крайният срок за подаване на заявления по общини за тези, които искат да бъдат преброители или контрольори, изтича на 30 октомври.

„За територията на област Добрич са необходими 621 преброители и 160 контрольори. Към момента, по данни на общините, заявления са подадени за около 50 на сто от посочените бройки. Разчитам, че в оставащите 10 дни хората ще проявят по-голяма активност и ще станат част от процеса по преброяване на сградния фонд и населението в страната“, каза Василев. И допълни: „Важно е да се знае, че набирането на преброители или контрольори не е обвързано с местоживеенето на желаещото лице, както и това, че кметове на малки населени места също биха могли да участват в процеса“. Василев припомни също, че трудът на участниците в Преброяване’21 ще бъде възнаграден, като за целта Националният статистически институт има обезпечен финансов ресурс.

Преброителните участъци ще обхващат около 200-250 души и 80 жилища. Ангажираността, на тези, които се включат в Преброяване’21, ще бъде в периода от 1 до 15 февруари 2021 г. Националният статистически институт ще проведе обучения по общини на всички преди стартиране на общинското преброяване през 2021 г.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *