Водещи новини Здраве

Препоръчват затягане на мерките срещу Covid-19 в област Добрич

Актуалната обстановка относно разпространението на заболеваемостта от коронавирус на територията на област Добрич и проблеми, пред които е изправено най-голямото здравно заведение – МБАЛ-Добрич, бяха обсъдени на заседание на Областния координационен щаб. Секретарят на щаба и директор на Регионална здравна инспекция д-р Светла Ангелова съобщи, че от началото на възникване на пандемията до 18  октомври т.г. регистрираните потвърдени положителни случаи в областта са 926, което е заболяемост от 539,55 на 10 хиляди жители. От всички регистрирани 646 души са били на домашно лечение, а хоспитализираните пациенти са 280.

Черната статистика показва, че от възникване на пандемията до 18 октомври смъртността е 29,1 на 10 хил. жители – починалите лица са 50. За периода заразените медицински лица с коронавирус са 81 – 19 лекари, 23 медицински сестри, 1 фелдшер, 19 санитари и 19 души друг персонал. Двама са починали.

77 % от всички положителбни случаи са на жители на Община град Добрич, по 6 % от жителите на общините Балчик и Добричка, в Каварна са 5 %, а в общините Генерал Тошево и Тервел – по 3 %. Под 1 % от всички регистрирани случаи са на териториите на общините Шабла и Крушари.

„Макар и бавно, се наблюдава ръст на заболелите – за месец септември в областта са регистрирани 99 случая, а от началото на октомври до 18 октомври са вече 118“ – каза д-р Ангелова.

С цел ограничаване разпространението на заразата Областен координационен щаб взе решение да се засили контролът по спазване на противоепидемичните мерки – в обществения транспорт, в обществени закрити помещения, фирми и институции. Със заповеди на кметовете на общини да се въведе и контролира спазването на еднопосочно движение на кооперативните пазари, както и задължително носене на маски от гражданите при посещения на кооперативните пазари. ОКЩ координационен щаб препоръчва също да се прекратят обществените прояви на закрито и да се въведе ограничение на всички видове тържества – семейни и други, до 30 души.

В рамките на заседанието се обсъди и кадровият недостиг на МБАЛ в Добрич от медицински сестри за отделенията, в които не се лекуват пациенти с коронавирус. Прокуристът на здравното заведение д-р Георги Желязков заяви, че здравното заведение има обезпеченост и тези, които заявят желание да работят в събота и неделя или да дават нощно дежурство, ще получат възнаграждение за труда си.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *