Водещи новини Общество

Нелегален ветеринар от Тервел издал паспорта на спасеното от Жан-Клод Ван Дам куче

Ветеринарният лекар, който е издал невалиден паспорт на кучето Рая, задържано за евтаназия в Норвегия, е практикувал незаконно. Кученцето беше спасено след онлайн призив на екшън актьора Жан-Клод Ван Дам.

Ветеринарният лекар Иван Хорозов е попълнил и подписал паспорта на кучето, съобщиха за Про Нюз Добрич от Българската агенция по безопасност на храните. По данни на БАБХ той има право да практикува едва от септември.

Работи в амбулатория на територията на община Тервел. Това е лечебно заведение за животни, в което има право да се извършва кастрация, но няма право да извършва приютна дейност. Напълно възможно е и други животни да са били изпращани през този лекар“, коментира Явор Гечев от фондация „Четири лапи“, пише “Монитор”.

„Най-вероятно става въпрос за канал, който не за първи път изнася животни по този начин“, предполага той. През юни тази година Българската агенция по безопасност на храните проверява мястото и констатира, че Иван Хорозов не е регистрирал ветеринарната си практика. Той получава предписание. Хорозов има и сключен договор с общината за овладяване на популацията на бездомните кучета.

Малкото чихуахуа, продадено от българи на норвежци, ще бъде спасено след апела на холивудската звезда Жан-Клод Ван Дам.

След новината за обръщението на актьора, притекъл се на помощ на животното, което трябваше да бъде умъртвено в Норвегия във вторник, земеделският министър Десислава Танева и депутатката Десислава Атанасова от ГЕРБ бързо реагираха.

БАБХ ще даде разрешение на норвежците чихуахуато да дойде обратно в България и да прекара 30 дни под карантина, каквито са правилата.

По информация на Явор Гечев от “Четири лапи” става въпрос за нередовни документи, издадени на животното от наш ветеринар от Тервел, откъдето са продавачите и където му е издаден паспорт и поставен микрочип.

“Лекарят е поставил ваксина срещу бяс с изтекъл срок на годност – по документи е поставил ваксината 10 дни преди да издаде паспорта. Той слага ваксина на 10 август, тя изтича по срок на годност след 2 дни, а след 10 дни е издаден самият паспорт. Издал е паспорт, но паспортът явно е фалшив. Точно за 5 лева – кокошкарска история, а кученцето е продадено за над 2000 лева”, коментира Явор Гечев, с когото са се свързали купувачите от Норвегия.

Кученцето е изведено от България в Норвегия на 9 септември, а продадено на 20-ти, уточни Гечев. Продавачите са сънародници от Тервел, които живеят в Норвегия.
На 21 септември норвежките лекари поставят ваксини, но се разбира за фалшивите документи и се свързват с българските власти.
“Нашият ветеринар не е въвел данните от поставения микрочип и паспорта в системата на БАБХ, което е основният пропуск и което е усъмнило норвежките власти. Те се свързват с БАБХ, откъдето им потвърждават, че данните не са въведени. Ако има изобщо някаква вина на БАБХ в случая, то тя е в занижения контрол. Това е масова практика – при чипиране и издаване на паспорт ветеринарните лекари да не въвеждат данните в системата на БАБХ”, обобщи Гечев.
“По-притеснителното е, че може би съществува такава схема. Може би с този случай трябва да се занимава прокуратурата, каза Гечев.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *