Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Над 150 души се включиха във Ветроходната седмица в Балчик

Над 150 души се включиха в завършилата вчера Ветроходна седмица, която се състоя в залива на Балчик, съобщи за Про Нюз Добрич Александър Славчев - председател на Морски клуб Балчик.

Празникът на този морски спорт започна на 08.10.2020 г. с регатата „Октомври“, в която взеха участие 10 екипажа от Балчик, Варна, Силистра, София и др. От 12 до 15 октомври хора на различни възрасти имаха възможност да се обучават безплатно на състезателна яхта в основите на морското дело. Участваха над 30 души, между които и учениците от 9А клас на СОУ „Хр.Ботев“ в Белия град. „Това беше първият безплатен курс, имаме намерение да го направим традиционен, защото не всеки има възможност да се учи на яхта“, каза Славчев.

От 16 до 18 октомври се проведе детската регата „Дионисополис“, в която се включиха млади ветроходци от 5 клуба. Те мериха сили в класовете Оптимист, Лазер 4.7, 420 и Кадет. Възпитаниците на Морски клуб Балчик спечелиха 4 златни медала.

Ветроходната седмица се организира с подкрепата на община Балчик, Българската федерация по ветроходство и спортното министерство. С нея завърши и българският ветроходен сезон. Той ще се поднови през март догодина.

снимки: Морски клуб Балчик, фейсбук

c