Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Д-р Светла Ангелова е лекар на годината на област Добрич (обзор)

Д-р Светла Ангелова е лекар на 2020 година на област Добрич. Директорът на Регионалната здравна инспекция бе единодушно избрана от ръководството на Регионалната лекарска колегия. Тя ще получи отличие от Националния управителен съвет на БЛС, съобщи пред журналисти председателят на съсловната организация в Добрич д-р Валери Веселинов. Наградите се връчват по повод Деня на Св. Иван Рилски – покровител на българските лекари.

Срещата с медиите започна с едноминутно мълчание в памет на починалата рано тази сутрин от COVID-19 д-р Николина Кулева.

Д-р Веселинов поздрави всички лекари в област Добрич и всички свои колеги в България, които въпреки пандемията от COVID-19 продължават да правят това, за което са призвани. „Мисля, че можем да адмирираме усилията на цялата лекарска колегия в България”, каза председателят на съсловната организация. Той пожела всички да са живи и здрави и да могат да посрещат предизвикателствата, пред които са изправени.

Приветствие към лекарите от област Добрич по повод празника им отправи областният управител Красимир Кирилов. „На всички вас и вашите семейства желая много здраве, както и професионални успехи и благодарност в очите на пациентите. Носете с гордост и чест признанието си”, каза Кирилов.

За д-р Светла Ангелова д-р Веселинов сподели, че едва ли има лекар в областта, който да е бил по натоварен от началото на пандемията – като лекар, като специалист, като организатор. „Гордеем се, че работим с такива колеги”, допълни председателят на съсловната организация.

В категорията „Млад лекар на годината“ е отличен д-р Евгени Василев, ординатор в ОАИЛ при МБАЛ Добрич. За него д-р Веселинов сподели, че отскоро работи в болницата, но се е утвърдил като надежден и перспективен млад лекар. Самият той е преболедувал ковид инфекция и отново е на работа.

В категорията „Принос и утвърждаване авторитета на специалността“ наградата е за инфекциониста д-р Венета Йовева. Председателят на лекарската колегия посочи, че това е една от най-безспорните номинации, предвид на това, че д-р Йовева от началото на пандемията като единственият останал специалист по инфекциозни болести е успяла да даде всичко от себе си, така че максимално да бъде ограничено разпространението на заболяването, както и максимално компетентно да бъде лечението на пациентите, които са били хоспитализирани.

В категорията „Иновативна медицина“, където номинация се прави да първи път, награда получава Отделението по анестезиология и интензивно лечение /ОАИЛ/ в добричката болница. Д-р Веселинов посочи, че това е най-натовареното отделение, лекарите продължават да си изпълняват ежедневните си задължения, които никак не са леки. Председателят на РЛК сподели, че конкретният повод за отличието е фактът, че има двама екстубирани пациенти, които дълго време са били на апаратна вентилация. По думите му това е нещо, което е постижение дори в световен мащаб.

В категория „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ е отличена д-р Деница Божидарова, която в момента работи в ковид отделението. По думите на д-р Веселинов тя е показала невероятен дух и себеотрицание. Влязла е в ковид отделението, преболедувала е инфекцията и отново се е върнала в болничното звено. Тя показа фантастичен дух, посочи председателят на съсловната организация.

Заради ситуацията с COVID-19 тази година няма да има тържествено връчване на награди нито на регионално, нито на национално ниво.

c