Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Празник на кодирането за учениците от ОУ „Хан Аспарух“ в Добрич

ОУ „Хан Аспарух“ Добрич и тази година не пропусна да се включи в „Европейска седмица на програмирането”. Под ръководството на учителя по информационни технологии в училището Десислава Жекова се проведе открит урок по инженерна електроника. Учениците от  клуба по роботика се включиха с голям ентусиазъм в празника на кодирането, съобщи за Про Нюз Добрич преподавателят.

За децата имаше и изненади - възпитаниците на училището имаха възможността да се запознаят и да работят заедно с Невен Боянов – основател на българския образователен проект „Тинузавър“. „Цифровите умения, включително кодирането и изчислителното мислене, ще играят решаваща роля в живота ви. Живеем в технологично време, което изисква от нас да сме добре подготвени за бъдещето.“ По този начин Невен Боянов започна представянето на „Тинузавър“.

Учениците имаха възможността да запояват електронни платки и компоненти, да сглобяват миниатюрен компютър с поялник и да го програмират с помощта на блокчета. Тепърва им предстои през учебната година да работят със сензори и да разработват свои авторски проекти / роботизирани колички, светофарни уредби, алармени системи и др./

С този открит урок бе поставено началото на едно интересно целогодишно преживяване. Учениците ще усвояват и ще развиват умения по електроника, физика, програмиране и математика. Малките инженери ще се подготвят за професиите на бъдещето, тъй като в ОУ „Хан Аспарух“ вярват, че стабилната основа се гради във времето.

c