Водещи новини Общество Тервел

Нов параклис в чест на Злата Мъгленска бе осветен в с. Коларци, Тервелско

Голяма бе радостта на жителите на добруджанското село Коларци, общ. Тервел на 17 октомври. В този ден наместникът на Доростолска епархия Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний отслужи първата света Литургия в новопостроения параклис в селото, посветен на св. вмчца Злата Мъгленска.

На богослужението се помолиха кметът на Тервел Симеон Симеонов, заместник-областният управител Красимир Николов, Мария Гочева – председател на общински съвет Тервел, Фикрет Мюрсел – кмет на с. Коларци, кметове на населени места от община Тервел и гости.

В своята проповед митрополит Антоний накратко разказа житието на св. вмчца Злата Мъгленска и припомни на вярващите, че трябва да подражават на Христовата невеста Злата в нейната вяра и себеотдаеност на Бога. Архиереят отбеляза, че наистина е голяма благословия да се строи храм, защото храмът е дом Божий – място за молитва и среща с Бога, посредством светото тайнство Евхаристия. Той благодари на всички, които са се потрудили за изграждането на този параклис. Особена благодарност той изказа на ръководството община Тервел, защото по тяхна инициатива е изграден именно параклисът. На всички потрудили се житилетие на с. Коларци да имат своя храм бяха раздадени почетни грамоти. Накрая за всички присъстващи бе благословена празнична трапеза.

Село Коларци е със смесено население – християни и мюсюлмани, като преобладаващо е мюсюлманското население. Всички обаче живеят в мир и разбирателство и заедно понасят трудностите на живота. За изграждането на храм-параклиса са се потрудили и дали своята лепта не само християни, но и мюсюлмани. В празничния ден радостта на всички бе огромна – на християните, че в своето село те вече имат своя молитвен дом, но и на мюсюлманите, че тяхните братя и сестри християни се сдобиват с храм, в който да отправят молитва към Всевишния Бог.

Особенно похвална е инициативата на ръководството и общинския съвет на община Тервел за изграждането на храмове и параклиси на места, където няма такива, както и за обновяването и ремонтирането на стари.

От началото на септември това е вече третият храм, който се освещава в общината. На 13 септември бе осветен храм „Рождество Богородично“ в с. Нова Камена, а на 11 октомври – храм „Св. Николай” в с. Каблешково.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *