Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Спешно се търсят медицински сестри за болницата в Добрич

Апел от страна на Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ и Общината към всички незаети специалисти по здравни грижи – медицински сестри, от Добрич и региона, отправи прокуристът на лечебното заведение д-р Георги Желязков.  Той посочи, че са необходими, за да се обезпечи ковид-отделението и да се запази нормалната дейност в останалите болнични звена. Медицинските сестри да заповядат, за да работят във всички останали отделения, най-вече вътрешни, извън ковид-сектора, посочи лекарят. По думите му това ще е финансово обезпечена акция – сестрите ще получават по 100 лева на дежурство.

За да можем да обезпечим нормално работата са необходими около 8-9 сестри, каза д-р Желязков. Към момента лекарите са достатъчни. По думите на прокуриста работата в интензивни условия на болницата е подсигурена поне за следващите три месеца.

В момента в МБАЛ има 9 пациенти с COVID-19, 8 са съмнителни, един е в интензивен сектор. В болницата има заразени трима лекари и три медицински сестри. Те са безсимптомни и са на домашен режим.

Д-р Желязков призна, че има напрежение сред работещите по отношение на обещаните 1 000 лева за медиците на първа линия. Той обясни, че средствата се разпределят според това колко преминали болни има. Миналия месец са малко, но това рефлектира на финансовите средства и има брожения, обясни прокуристът.  По думите му в последните месеци няма напуснали лекари, има няколко медицински сестри, които са в пенсионна възраст и понеже са в рисковата група си остават у дома.

Кметът Йордан Йорданов увери, че в болницата след цялостната реорганизация заразените от COVID-19 са в пъти по-малко в сравнение с месеците юли и август. Той благодари на д-р Желязков и екипа му. Посочи, че съвместно с Общината е оборудвано ковид отделение и са разделени потоците, което е било най-важното.

c