Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Обмислят ваучери за храна за хора с ниски пенсии, размерът може да е до 120 лева

Все още не е взето окончателно решение как ще бъдат увеличени пенсиите, заяви в Добрич социалният министър Деница Сачева по повод предложенията за различен процент на увеличение. Тя бе в града, за да се включи в раздаването на хранителни продукти на социално слаби граждани в пункта в БЧК-Добрич.

„Знаете, че дебатите по бюджета на практика не са започнали, защото той още не е представен. Има и други предложения, едно от тях от последните дни е пенсиите да се увеличат с еднакъв процент, а за тези, които са с най-ниски пенсии – до 369 лева, говорим за около 340 000 души, да има възможност да се раздадат ваучери за храна. Какво ще бъде окончателното решение е рано да предпоставяме“, посочи министърът.

Тя допълни, че от министерството ще се опитат да убедят народните представители при приемането на бюджета, че може би ще е по-добра комбинацията между социално осигуряване и социално подпомагане.

По думите й са получени негативни реакции за различния процент увеличение на различните видове пенсии и затова се обсъждат и други варианти. „Ние сме гъвкави и чуваме винаги гласовете и на хората, и на експертите. В момента на масата има и други предложения. Едно от тях е тези хора с пенсии до 369 лева да получат допълнително ваучери за храна, така че да можем да им помогнем именно в периода на кризата. До март тези хора ще получават по 50 лева добавка, както всички пенсионери, и после до увеличението на пенсиите с 5% по швейцарското правило те щяха да останат без подкрепа. Сега предложението на министерството е да няма процент различен за различните пенсии, а да подкрепим тези хора през социалното подпомагане с ваучери за храна“, заяви Сачева.

Размерът на ваучерите ще бъде уточнен през следващите дни. Според Сачева максимумът би могъл да бъде около 120 лева, в отделни ценни книжа от по 10 лева, така че хората да могат да си купуват храна от всички магазини.

Министър Сачева бе категорична, че ще се даде възможност на хората, пропуснали 5-годишния срок преди пенсиониране да прехвърлят партидите си от частните фондове  в НОИ, да направят това. Дебатите по проблема вероятно ще започнат веднага след като се приключи темата с бюджета. Министърът допълни, че през следващата седмица ще има срещи с Асоциацията на доброволните дружества за пенсионно осигуряване, както и с Комисията по финансов надзор, и заяви, че започва активна работа по темата за вторите пенсии.

c