Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Препоръчват лични данни в чип за влизане в UK, с BG карта - още 12 месеца

От началото на 2021 година, властите във Великобритания препоръчват на желаещите да посетят обединеното кралство, да имат валиден биометричен паспорт. Влизането с лична карта - както бе до момента, ще е възможно, но пропускателният режим за снабдилите се с чип-документ за лични данни ще се осъществява значително по-лесно.

Влизането във Великобритания с българска лична карта ще е възможно до октомври 2021 година. Заради Брекзит, страната спира да признава такъв тип документи от октомври 2021 г. и ще изисква от европейските граждани да представят международен паспорт с най-малко 6-месечна валидност.

От съобщението на британското вътрешно министерство по въпроса става ясно, че най-добре ще е той да е с биометрични данни, тъй като това ще спестява време за преминаване през граничен контрол. Причината е, че вече няма да има специални коридори за европейски граждани, а те ще трябва да се редят заедно с всички останали чужденци.

Ако обаче паспортът на пътуващия е чип, той ще може да премине през електронни рамки за самообслужване, с каквито са снабдени почти всички големи летища. Освен това шест от тях, сред които лондонските “Гетуик” и “Станстед”, обявиха, че ще осигурят възможност за експресен паспортен контрол, който ще се извършва срещу заплащане на минимална такса.

Британското вътрешно министерство съветва пътуващите европейци да проверяват актуализираната информация на сайта на ведомството, относно изискването за представяне на виза за достъп до територията на Великобритания. Такава виза ще се изисква от европейските граждани още от януари 2021, в случай че желаят да работят, учат или да се присъединят към членове на семействата си.

Безвизови ще продължат да са краткосрочните пътувания - с цел туризъм, гостуване на близки или командировка - в рамките до 90 дни.

Обсъжда се обаче пътуващите да трябва да правят предварителна онлайн регистрация в сайта на британското правителство, подобна на тази, която сега се изисква от пристигащите в страната българи, за да е ясно къде ще изтърпят задължителната 14-дневна карантина заради коронавирусната пандемия.

Сънародниците на Острова, които вече са получили временен или постоянен статут на живеещи във Великобритания, ще могат да пътуват с българската си лична карта до края на 2025 г. На границата обаче ще е необходимо да покажат на мобилния си телефон онлайн апликацията за своя статут.

Европейските шофьорски книжки ще продължат да се признават на Острова, както и автомобилните застраховки, но трябва да се носи документ на английски език от собствениците на превозните средства, че са застраховани.

Засега Лондон не предвижда да въвежда роуминг на симкарти, които са издадени в ЕС, но се използват на територията на Обединеното кралство.

източник: 24 часа / изображения: Getty images

c