Водещи новини - дясно Култура Общество

1907 учрежденски и 138 лични фонда съдържа Държавният архив в Добрич

Ден на отворените врати е обявен за днес в Държавния архив в Добрич. Поводът е Денят на архивите, който се отбелязва на 10 октомври и е професионален празник на българските архивисти. В Архива в Добрич, който се намира в сградата на Младежкия център, е експонирана изложба, наречена „60 години Държавен архив – Добрич“, която може да бъде разгледана до 16.00 часа днес.

Държавен архив – Добрич е създаден на 4 март 1960 година. На 23 юли същата година е регистриран първият фонд – на Митница-Толбухин.

През 1964 година постъпват първите лични фондове – на агронома Куни Славов, учителката Мара Герасимова и земеделския производител Кольо Славов.

През 1973 година поетесата Дора Габе посещава Архива и ползва документи за написването на поема за Добруджа.

През 1985 година структурата е наградена с орден „Кирил и Методий“ – II степен, за културно-просветна дейност. През 1997 година Архивът получава годишната награда на община Добрич за успехи в областта на духовната култура.

Първият ръководител на ведомството е Мария Михова Паскалева. До встъпването в длъжност на сегашния – Деляна Фудулова, Архивът е имал общо четирима ръководители.

Архивните фондове, които се съхраняват в Добрич, са 2045. От тях 1907 са учрежденски, а 138 – лични. Ако папките се подредят изправени една до друга като книги, ще се получи линия, дълга 1925 метра, каза Диляна Фудулова.

Експозицията представя 60-годишната дейност на Държавен архив – Добрич. Тя включва документи, снимков материал, награди.

Follow Me:

Related Posts

  1. Сн. Тодорова says:

    Поздрави за професионалния празник /10 окт./ и кръглата годишнина! Бъдете здрави! Благодарности за всички, които са работили и работят в Държавния архив и пазят народната памет! Тези хора допринесоха много за доказване собствеността на земите и недвижимата собственост на българите след 1990 г. Поклон! Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *