Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

В област Добрич се засилва контролът по спазване на ковид-мерките на обществени места и в транспорта

За отговорно отношение и спазване на дистанция при общуване, дисциплина и дезинфекция апелира Областният координационен щаб /ОКЩ/ към Областния съвет по здравеопазване в Добрич, съобщават от администрацията. Причината -  нарастването на броя на заболелите в страни от Европа, както и наблюдаваното увеличение на лицата с положителни резултати при изследване за COVID-19 на територията на страната.

Областният управител, които е и председател на ОКЩ, обръща внимание на кметовете на общини и населени места за по-строг контрол по спазване на противоепидемичните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването, и недопускане на събиране на много хора на семейни тържества, както и по други поводи, в закрити помещения.

Секретарят на ОКЩ и директор на Регионална здравна инспекция д-р Светла Ангелова призовава за отговорност от населението на областта и ползване на предпазни маски както в закрити обществени места, така в обществения транспорт – градски и междуградски линии, като обръща внимание върху увеличаване на заболеваемостта в съседните на Добрич области.

От областната администрация припомнят, че в Закона за здравето са разписани санкции за нарушителите на въведени от министъра на здравеопазването или от директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки. Неносенето на маска в закрити обществени пространства и обществен транспорт се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв. От днес се засилва контролът на територията на населените места в областта и в обществените превозни средства.

c