Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Октомври: Температурен рекорд от 36 градуса

Температурен рекорд за месец октомври е регистриран на 5 октомври в град Търговище. Термометрите в града са отчели крайно нехарактерната за това време на година максимална температура от 36 градуса, съобщи Красимира Стойчева - ръководител на градската Метеорологична обсерватория.

Според данните на метеостанцията, на 2 октомври през 1952 г. в региона е измерена почти същата температура - 35,5 градуса. Специалистите са единодушни, че тези високи температури не са типични за сезона и ги обясняват с навлизането на горещия въздушен фронт от Африка.  

Най-ниската октомврийска температура, измерена в Търговище е била минус 9,8 градуса, регистрирана на 30 октомври 1997 г.

Сходни температури се очакват и за региона на Добрич днес. Въпреки облачното време във вътрешността, заради пустинния прах от Сахара, на много места термометрите в следобедните часове ще достигнат стойности от 31 - 33 градуса. По-ниски ще са край морето.

карта/ НИМХ

Днес със слаб до умерен вятър от северозапад ще започне да прониква хладен въздух, а в Източна и Южна България вятърът ще се задържи от юг и температурите там ще останат високи. От запад облачността ще продължи да се увеличава и уплътнява. Главно в Западна България и Дунавската равнина ще има валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат в широки граници – от 21° в северозападните райони до 33° в югоизточните.

Над планините ще бъде предимно облачно. Главно в масивите от Западна България ще има валежи от дъжд, а по-късно през деня и в Източна Стара планина. Вятърът ще се задържи силен до бурен от югозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е около 21°, на 2000 метра – около 14°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност, която до края на деня ще се увеличи и уплътни. Ще духа до умерен вятър от юг-югоизток. Максимални температури на въздуха между 24° и 27°. Температурата на морската вода е 22-23°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Тази сутрин слънцето изгря в 07:30 часа и ще залезе в 18:57 часа. Продължителност на деня е 11:27 часа.

карта/ НИМХ

Дежурен синоптик: Боряна Маркова

c