Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Над 100 вида изчезват на ден заради печалба - Световен ден за защита на животните

Ежегодно, 4 октомври е денят в който човечеството отбелязва Световния ден за защита на животните. Датата е определена в Деня на Свети Франциск, обявен за покровител на животните.

Решение за отбелязването му е взето в началото на XX век - през 1931 г., на Международния конгрес на привържениците на движението за защита на природата във Флоренция, Италия.

Години наред, целта на организациите и движенията по света, е да се подобри отношението към животинските видове на планетата.

Над 40 000 са застрашените от изчезване животински видове.

Според Комитета на ООН за защита на животните и природата, поне 100 вида животни изчезват всеки ден заради бракониери с цел печалба.

Сред най-критичните видове, когато става въпрос за оцеляване, са големите панди, тигрите, морските костенурки, големите примати, слоновете и носорозите.

Защитниците на животни предупреждават, че и в най-развитите държави в света с уредено законодателство има "срамни изключения на застрашаване животни" и посочват за пример испанската корида и английската традиция на лов с кучета, която е забранена.

Като негативни примери се посочват и китайските ферми за мечки, които се поддържат за нуждите на медицината, антихуманния лов за износ на морски костенурки в Индонезия и Япония, и редица други заплахи за оцеляването на животните. Особено внимание се обръща на застрашаването на тигрите, които са частично унищожени.

източник: БГНЕС

Харесайте Facebook страницата ни ТУК

c