Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

От лоши условия, дървеници и въшки в ареста в Добрич се жалва обвинен в убийство

Условията в следствения арест в Добрия са лоши и не отговарят на европейските изисквания. За това сигнализира Нуржихан Мехмед, майка на 23-годишен мъж, който от два месеца е задържан там по обвинение в предумишлено убийство. За това съобщава БНТ. Екип на телевизията не е бил допуснат в ареста в Добрич заради специалния режим за достъп в сградата.

Нуржихан Мехмед твърди, че синът й е бил нахапан от дървеници в килията.

"По бельото, което аз съм изпрала, има дървеници, има човешки въшки. Не знам в кой век живеем", възмущава се Нурджихан Мехмед.

От ареста потвърдиха, че периодично в някои от килиите се появяват дървеници, но редовно се обработва с препарати срещу паразити.

"След извършване на дезинфекцията, след определен период от време се установява появата на нови такива. Това се дължи основно на факта, че идват хора отвънка", каза Марин Маринов, главен надзирател в ареста в Добрич.

Арестът в Добрич е открит преди 33 години. Има само един санитарен възел, който се използва от всички арестанти.

"През годините са правени опити за подобрение. Всичко, което е могло да се направи, е направено. Няма възможност да бъдат изградени вътрешни тоалетни", каза Марин Маринов, главен надзирател в ареста в Добрич.

Жената е подала сигнал до всички отговорни институции у нас за лошите условия в ареста и очаква реални действия, не само отговори.

"Аз съм майка, синът ми е на 23 години. Това не означава, че той трябва да бъде или другите хора, които са в ареста, да бъдат в такова окаяно състояние, като животни", каза Нуржихан Мехмед.

В момента с пари от бюджета на Министерството на правосъдието се прави ремонт на друга сграда в Добрич, където ще бъдат преместени задържаните.

"И се предполага, че догодина арестантите ще бъдат приети в новите условия, които отговарят на всички европейски изисквания с бани, въздуховоди, със самостоятелни тоалетни вътре в килията, каре за разходка на открито", каза Марин Маринов, главен надзирател в ареста в Добрич.

Нуржихан казва, че няма да чака до следващата година. И ако не бъдат предприети спешни мерки, ще заведе дело срещу държавата.

Про Нюз Добрич припомня, че 23-годишният Динчер беше задържан, след като на 9 авггуст е нанесъл побой над 43-годишен мъж, който по-късно починал в болница. На задържания е повдигнато обвинение за умишлено убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин, за което той може да бъде осъден на 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Защитата  на Динчер поиска по-лека мярка за неотклонение заради здравословното състояние на обвиняемия. Твърди, че в условията на ареста има опасност алергията му към насекоми да се обостри и да доведе до летален изход.

В края на септември Апелативният съд във Варна заключи, че жалбата на Динчер А. срещу задържането му е неоснователна. По отношение здравето на обвиняемия съдът установи, че той е получил медицинска помощ, а прокуратурата е разпоредила проверка на хигиената в следствения арест в Добрич. Няма данни, че здравословното състояние на 23-годишния мъж не му позволява да пребивава в местата за лишаване от свобода.

Снимката е илюстративна

Харесайте Facebook страницата ни ТУК

c