Общество

Днес по света припомнят завещаното от Ганди – свят без насилие

2 октомври се отбелязва по света като Ден на ненасилието

На тази дата е роден Махатма Ганди – обявен в Индия за “баща на нацията”. България е съавтор на приетата на 15 юни 2007 г. резолюция на Общото събрание на ООН, с която 2 октомври се обявява за Международен ден на ненасилието. С тази инициатива ООН потвърждава значението на идеите на Махатма Ганди в нашата съвременност – за изграждане на свят без насилие, основан на разбирателство и сътрудничество между държавите и народите.

Махатма Ганди, е индийски адвокат, политик, пацифист, борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското владичество в страната. Наречен е още „баща на нацията“.

Ганди получава международна известност със своята концепция за сатяграха (“държене на истината”), ненасилствени протести за постигане на политически цели, която се основава на идеята за ахимса. Със своя пример вдъхновява политически лидери, като Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела и Аун Сан Су Чи. За него Алберт Айнщайн казва: “На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята.”

Санскритското име Махатма (“велика душа”) произлиза от индийската философия. С това име Ганди е поздравен от поета Рабиндранат Тагор при завръщането си от Африка в Бомбай на 9 януари 1915 г. Самият Ганди признава в книгата си “Моят път към Истината”, че е недостоен за тази титла.

На 30 януари 1948 г., на 79-годишна възраст Ганди е застрелян от индуисткия националист Натурам Годсе, който обвинява Ганди за направените на Пакистан отстъпки. Атентатът е планиран десет дни по-рано от група от седем съмишленици.


2 октомври е също и Световен ден на селскостопанските животни! Честит празник на всички животновъди и полагащи хуманни грижи за животните във ферми.  

От близкото минало: На 2 октомври 1996 г., пред дома си в София бе убит бившият български премиер Андрей Луканов.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *