Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Ремонтираха Часовниковата кула в АЕМО „Старият Добрич“

Приключи ремонтът на Часовниковата кула в АЕМО „Старият Добрич“, съобщават от Общината. Запазени са старият механизъм и архитектурният й облик. Всички граждани и гости на Добрич, които посещават архитектурния музей на открито, ще могат да сверяват своите часовници с точното време. Поддръжката на часовника ще се извършва от Община Добрич.

Часовниковата кула в наши дни е един от символите на Добрич, запазила възрожденския му дух. Първите сведения за нея са от 1762 г. През 1965 г. старата Часовникова кула се събаря. Сегашната кула е възстановена по скици, спомени и снимков материал, които се съхраняват в Регионалния исторически музей в Добрич. Тя е построена от майстор Дянко Петков от с. Кладница, Пернишко и местни майстори от с. Българево. Неин проектант е арх. Витлеем Чалъков.

Днешната Часовникова кула е с височина 21 м. Часовниковият механизъм е изработен от майстора-ковач Илия Ковачев от Габрово и е направен по схемата на старите възрожденски часовници от Елена, Дряново и Трявна. Механизмът му тежи 250 кг. Задвижва се от две тежести, които представляват речни камъни с различна тежина. Кулата има и камбана, която тежи 320 кг и е отлята в цеха за камбани към Светия Синод в София. Първият й камбанен звън прозвънява на 28 юни 1985 г.

c