Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Проф. М.Неделчев: Чрез сп. „Златорог“ Йовков се утвърждава като голям класик на българската проза

Литературният теоретик и историк проф. Михаил Неделчев от Нов Български университет бе сред гостите на провелата се днес в Добрич научна конференция "Не/познатият Йовков", посветена на 140 години от рождението на Йордан Йовков и 40 години от създаването на едноименния Дом-паметник. В престижния форум се включиха учени, университетски преподаватели, музейни работници и др.

Професор Михаил Неделчев представи "Златорожецът Йовков" и причастността на писателя към интелектуалците около списание „Златорог“ - месечно литературно-художествено издание, което излиза в София в периода януари 1920 – декември 1943 година.

„Може би самият писател би се противопоставил на определението  за него като „златорожец“. Неговата скрита, неафиширана амбиция още от рано е да бъде общонационален писател, непринадлежащ на група, школа. Йовков наистина постига такова всеобщо признание. Но, независимо от това, той е преди всичко „златорожец“ – един от първите по значимост членове на общността около списанието. Именно чрез „Златорог“ се случва отведнъж литературно-историческото утвърждаване на писателя като новия, голям, жив класик на българската проза. „Златорог" става негов литературен дом. Там се сплитат литературно-историческите съдби на Йовков и Елисавета Багряна….двамата заедно са първите пера на втората вълна „златорожци“. Единственият друг писател, който може да съперничи по фаворизиране на двамата, е не друг, а Яворов“, изтъкна в словото си проф. Неделчев.

Анка Пенева – първият уредник в Дом-паметника, върна присъстващите към знаменателния ден 28 ноември 1980 година, когато е открит мемориалът. Тогава се отбелязва 100-годишнината от рождението на Йовков. Пенева припомни, че през 1968 година е уредена музейната експозиция в родната къща на Деспина Йовкова – съпругата на писателя, където той е живял и творил известно време. Обогатена е през 1975 година. 

„При многото ми срещи с дъщерята на Йовков Елка тя споделяше, че се надява в София да се изгради музей на българската литература и в него да има зала за Йордан Йовков, където тя да предостави запазени документи и лични вещи на своя баща. Това не стана и тя реши да ги подари на музея в Добрич. Междувременно бе организиран конкурс за сградата на новия музей. И се стига  до знаменателния ден 28 ноември 1980 година, когато Дом-паметникът бе открит, в присъствието на Елка Йовкова и внука на писателя Боян“, спомня си Пенева.

c