Общество

Искат онлайн връзка при полагане на изпит от всеки кандидат-шофьор, браншът готви протест

Изпитите на кандидат-шофьорите да бъдат провеждани и по тъмно. Тази и още редица промени биват обсъждани от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

Изпитите за шофьори да се провеждат не само в светлата, но и в тъмната част на денонощието. Предстои въвеждането и на редица промени в обучението на кандидат–водачите и дейността на авто-школите.

От „Автомобилна администрация” признават, че се налагат спешни промени, защото срещат трудности в контрола и налагането на санкции над школите и инструкторите, както и липса на съдействие от тяхна страна.

Много често се случва, когато отидем в учебната школа и кажем: – Предоставете ни картоните да видим какво сте обучили …

Случва се да дойдат и да кажат: – Ами те току-що ни ги откраднаха.

Реално не може да се извърши проверка. Те това го знаят и затова злоупотребяват.

Дамян Войновски, зам.-директор „Автомобилна администрация”:
Дамян Войновски / кадър – NOVA

Държавата в лицето на ДАИ настоява по електронен път в реално време да се разбира дали кандидат–водачите са взели всички часове по кормуване, дали са карали по тъмно и извънградско.

„Такова обучение съгласно нормативната база трябва да се провежда, но дали се провежда – това може да се установи само при проверка в учебните центрове и проверка на тази огромна документация, която се води там , на хартия”, заяви Бойко Рановски, директор Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

Искат и всички преподаватели да са задължително на трудов договор, а ако извършват нарушения на пътя, за което се отнемат контролни точки, да им се отнеме правото да обучават за шофьори една година.

„Тези, които провеждат обучение за безопасност на движението по пътищата, трябва да спазват тези правила… ако ти нарушаваш правилата как ще научиш другите да не ги нарушават”, категоричен е Войновски.

Предложените промени предизвикаха реакцията на част от представителите на бранша.

„По закон вашето право да работите може да го отнеме само съдът… А това, че аз съм нарушил и са ми взели 7 точки…. някой да ме спира да работя, няма такова чудо”, посочва Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Йонко Иванов / кадър – NOVA

Не са съгласни и с друг текст – всяка школа да се регистрира като търговски обект.

„Ние не сме търговци, ние не продаваме дюнери, ние няма да правим въздуховоди, ние правим възпитатен и обучителен процес, ние сме обучители”, категоричен е Иванов.

От Автомобилна администрация казват, че целта на текстовете е да станат по безопасни пътищата ни. А от бранша подготвят протест, ако премиерът Бойко Борисов не реагира.

„На 7-ми ще се видим на улицата не само в София, а и в цялата страна”, предупреди Йонко Иванов.

Източник: NOVA

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *