Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Гарата в Добрич няма да се закрива, но един месец няма да потеглят и пристигат влакове

Временното преустановяване на железопътния превоз по линията Добрич – Варна категорично не е свързано със закриване на ж.п. Гара Добрич. Изключено е да закрием гарата в областен град“, заяви за Про Нюз Добрич Константин Азов от Холдинг „БДЖ” ЕАД след запитване от медията.

Причината бяха разлепените на добричката гара съобщения, че от 1 до 31 октомври оттам няма да пътуват влакове, а превозът ще се осъществява с автобуси.

„Това се налага, тъй като специфичният състав, с който обслужваме трасето – дизеловите мотриси „Сименс“, извънредно трябва да минат прегледи и допълнителен ремонт. Предпочитаме в рамките на един месец да осигурим сигурност и безопасност с автобусен транспорт, отколкото да се създаде неудобството по средата на разстоянието да спре превозът. Извиняваме се на хората за неудобството, но това можем да направим в момента. Не разполагаме с много бройки влакове, за да можем да ги заменяме“, заяви Азов.

Влакове няма да тръгват от жп гарата в Добрич в продължение на месец

Той посочи, че мотрисите ще бъдат ремонтирани и от 1 ноември тяхното движение ще се възстанови. Използваните дизелови локомотиви също в момента се налага да бъдат ремонтирани.

Пътуването със спален вагон през октомври също няма да може да се осъществява от гарата в Добрич, тъй като от Повеляново не може да се осигури тяга, която да пътува със спален вагон. Тази услуга също ще се възстанови от 1 ноември.

Както Про Нюз Добрич вече писа, пътниците ще пътуват с автобус от и до гарата в Повеляново, откъдето ще могат да ползват спален вагон.

В цялата страна „Сименс“ мотрисите – електрическите и дизеловите, трябва поетапно да минат обновяване, за което има сключен договор с френска фирма. Оказва се, че дизеловите, които обслужват и трасето от Добрич, са купувани в периода 2005-2007 година, а електрическите – 2008 година.

„Не искаме да закриваме работни места, просто в момента, за да осигурим устойчивост на услугата, я заменяме с алтернативен транспорт“, каза в заключение Азов.      

c