Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Незаконно е искането на средства от всички родители в училища и детски градини

снимка: alamy.com

Красимир Вълчев: Вземането на решение от органите на настоятелството или от ръководството на училището за събиране на определена сума като дарение от всички родители не е в съответствие с доброволния характер на дарителството.

В изпратено писмо до началниците на образователните инспекторати, директори на държавни и общински детски градини и училища, министрите на културата и младежта и спорта, както и кметове на общини, министърът на образованието Красимир Вълчев отново припомня, че в детските градини и училищата нямат право да събират допълнителни средства от родителите на децата и учениците, които обучават, съобщава dnes.bg.

В писмото се посочва, че безплатното образование включва както правото да не се заплащат такси за обучението, така и безвъзмездното ползване на материалната база за обучение и развитие на интересите и способностите на децата и учениците.

"Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали и консумативи, за подобряване на материалната база и други текущи разходи по издръжката на процеса на възпитание и обучение в общинските и държавните училища и детски градини няма правно основание. Родилите на децата и учениците имат задължение да заплащат само нормативно регламентираните такси."

Образователният министър припомня също, че и настоятелствата не могат да се ползват за събиране на допълнителни суми, тъй като набирането на средства под формата на дарения трябва да става при спазване на принципа за доброволност и лична воля на дарителя.

"Вземането на решение от органите на настоятелството или от ръководството на училището за събиране на определена сума като дарение от всички родители не е в съответствие с доброволния характер на дарителството.", подчертава министърът.

c