Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Световен ден за благодарност към донорите на стволови клетки

Световният ден на донорите на стволови клетки се отбелязва всяка година през третия уикенд на септември, като израз на благодарност към всички донори на стволови клетки по света. У нас, УМБАЛ „Александровска“ отбелязва и 15 години от създаването на Българския регистър за донори на костен мозък и стволови клетки с призив и кампания за набиране на доброволни донори.

През 2020 година, множество събития, свързани с тази дата, ще се проведат в над 50 страни, сред които и България.

У нас, обособен регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки има в Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки на УМБАЛ „Александровска“, която е и член на Световния регистър (WMDA), с регистрирани повече от 37 милиона души от 55 страни. До този момент, в Българския регистър са включени 2500 донора, и има нужда от нови попълнения. Създаването на Регистъра позволява и извършването на трансплантации от неродствени донори в страната ни. Наличието на по-голям брой донори способства и възможността за лечение на много пациенти с хематологични и други заболявания, за които трансплантацията е единственият шанс за живот.

За немалко хора по света, стволовите клетки са единственото „лекарство“ за живот. Дълъг е списъкът от болести, които успешно биват лекувани - рак, левкемия, Алцхаймер, Паркинсон и много други. Често при нужда от лечение със стволови клетки, донори стават нашите близки от семейството, тъй като чрез тях вероятността за съвместимост е най-голяма. Условно, донорството на стволови клетки се разделя на два вида: на клетки от костния мозък и на периферни стволови клетки. Клетките от костния мозък биват набавени чрез пункция от възрастен индивид. При втория вариант, чиято процедура е напълно безболезнена, се съхраненяват стволови клетки от пъпна връв или пулпа на млечен зъб. Той е предпочитан не само защото е безболезнен, но и заради възможността за извличане на доста по-голямо количество стволови клетки.

Голяма част от родителите предпочитат да запазят такъв клетъчен материал, като възможност за лечение, при евентуални бъдещи здравни проблеми на детето си. Но освен за него, осигуряването на стволова банка нерядко се оказва възможност и за роднините на детето - брат, сестра или родители. Понякога съвместимостта с бабa, дядо или чичо и леля, също е достатъчна за трансплантация, но колкото по-близък е роднината толкова по-голяма е вероятността за съвместимост.

След първата трансплантация на стволови клетки през 50-те години на миналия век, над един милион пациенти са били трансплантирани, поради различни видове рак на кръвта и други хематологични заболявания. Често трансплантацията, използваща здрави клетки от донор или единица кръв от пъпна връв, може да бъде единственият шанс за излекуване. Когато в семейството няма подходящ донор, неродственият донор, който може да е от другия край на света, може да се окаже най-подходящ за пациента.

През тази година, мотото на събитията, посветени на Световния ден на донорите на стволови клетки, е "Thank you, donor!".

c