Бизнес Общество

Холандец създаде първия в света Био ковчег за пълна хармония с природата

Създателят е нарекъл иновативното си творение “Жив пашкул” (living cocoon).

Холандският изобретател Боб Хендрикс е произвел първия в света ковчег на базата на гъбен мицел. Т.нар. био ковчег разлага тялото по изцяло органичен начин и позволява отделните вещества да се реабсорбират от почвата и от организмите, живеещи в нея.

Боб е завършил Технологичния университет в Делфт, където е работил по създаването на концепция за първата жива архитектура в света, на базата на мицел. В момента той е основател и биодизайнер в Loop – стартираща компания, специализирана в направата на ковчези базирани на мицел и напълно достъпни за клиентите.

Продуктът е наречен “жив пашкул” и е съставен предимно от мицел – вегетативната част на гъбите, под формата на мрежеста структура от бели нишки, наречени хифи.

Първото погребение с ковчег на базата на мицел вече е извършено през миналата седмица – на 82-годишна жена, погребана в “жив пашкул”, на гробището Весдуин в Хага. Според Боб, тялото трябва да се разложи в рамките на две – до три години.

В ексклузивно интервю, този четвъртък, Хендрикс коментира: “Един човек загуби майка си, а за нас това беше крайъгълен камък, но също и изключително емоционален момент, тъй като, освен че някой се възползва от нашия продукт, то това го прави и щастлив.”

Вътрешността на иновативния ковчег е застлана с мъхово легло, което покрива дъното му, “за да започне да се разлага тялото много по-бързо отколкото при обичайни погребален процес, защото именно това е начинът, по който природата го е предвидила“, споделя Хендрикс.Производственият процес на Био ковчега от мицел може да отнеме до няколко седмици, а цената на всеки един е между 1500 и 2000 евро. Мицелът се отглежда в размера на самия ковчег, а веднъж готов и изсушен по естествен път, мицелът спира растежа си. Щом обаче бъде положен в земята, под въздействие на подпочвената влага, мицелът оживява, започвайки процеса на разграждане.

Холандска погребална компания вече е включила ковчега на базата на мицел в търговската си продуктова листа.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.