Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Стартира кампания 2020 за поставяне на детски зъбни силанти

Предстои да бъде приета Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 г. в Република България, за периода 2021-2026 г. Ангажимент за това е поет от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който участва днес в заседание на Националния координационен съвет на програмата, съобщиха от Здравното министерство.

„Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18-годишна възраст в Република България е една от най-устойчивите в сферата на здравеопазването, дава изключително добри резултати по отношение денталното здраве на децата. Нашата цел е програмата, а това означава и резултатите от нея, да бъдат устойчиви. За целта работим в посока през следващите пет години тази програма да бъде продължена и надградена“, заяви министър Ангелов.

снимка: МЗ

„Тази програма е устойчива, тъй като се субсидира не от фондове, а от държавата в лицето на Министерството на здравеопазването. Подобни програми за профилактика на оралните заболявания има единствено в Скандинавските страни“, посочи председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

От МЗ обявиха, че до момента Националната кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни молари на деца от 5 до 8 г. възраст, която се провежда в рамките на Националната програма, е обхванала повече от 130 000 деца в цяла България. Извършнено е силанизиране на над 457 хил. зъба. През 2019 г. са поставени силанти на 15 258 деца.

Министерството на здравеопазването е сключило договор за изпълнение на дейностите по програмата за 2020 г., като до седмица ще започне практическото извършване на силанизирането.

Какво представляват силантите и как предпазват детските млечни зъби

Списък на лекарите в област Добрич, които са включени в кампанията за силанизиране 2020 ↓

c