Водещи новини Здраве Общество

Овладяна е ситуацията с COVID-19 в МБАЛ Добрич, спазват се всички здравни изисквания

Новоизграденият Ковид-сектор към Второ вътрешно отделение на МБАЛ Добрич работи активно от три дни. Той се намира на осмия етаж на болницата, в напълно самостоятелен корпус, с индивидуални вход и асансьор. Секторът е напълно изолиран и пациентите там нямат никакъв контакт с останалите в здравното заведение. Това заяви пред журналисти прокуристът на МБАЛ д-р Георги Желязков, като добави, че секторът е обособен през последните две седмици с активна работа и помощ от общината.

Така в добричката болница потоците на болните са напълно разделени и са спазени всички здравни изисквания, разпоредени от РЗИ. „Ковид-ситуацията е напълно овладяна, новодиагностицираните и хоспитализирани пациенти с коронавирус са много по-малко, всички те ще бъдат адекватно обгрижени“, посочи д-р Желязков.

Ковид-секторът се оглавява от пулмолога д-р Деница Божидарова, а главен консултант е инфекционистът д-р Венета Йовева, която беше напуснала болницата, но наскоро се върна. Водят се преговори да бъде привлечен още един инфекционист. Специално обучен екип от 6 лекари, 8 сестри и 9 санитари работи на график само в този сектор.

В момента там са настанени 10 човека с COVID 19, от които един е интубиран, а петима са със съмнение за заразата и очакват резултати от тестовете.

„Болницата възстановява своята стандартна дейност, говорим за спешен и планов порядък на прием, така че гражданите на Добрич и региона могат да бъдат напълно спокойни за своето лечение в болницата. Тя работи на пълни обороти“, каза още д-р Желязков.

Кметът Йордан Йорданов посочи, че доверието в МБАЛ Добрич се възвръща само месец след посещението на държавния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и министъра на здравеопазването д-р Костадин Ангелов. Тогава бе освободен изпълнителният директор на болницата д-р Светозар Байчев. Д-р Николинка Минчева от РЗИ Добрич заяви, че в ковид-сектора вече се спазват всички здравни изисквания, а персоналът се е успокоил, което е добре за пациентите.  

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *