Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

646 първокласници ще влязат в училищата на Добрич на 15 септември

Новата учебна година ще стартира в град Добрич на 15 септември при спазване на насоките за работа на системата на училищното образование през учебната 2020/2021 в условията на COVID 19, съобщават от общината. Учебната година ще започне присъствено за всички ученици.

Три училища ще посрещнат своите възпитаници изцяло ремонтирани и обновени. Това са Езикова гимназия „Гео Милев“, ПМГ „Иван Вазов“ и ОУ „Христо Ботев“. Мащабните ремонти в трите училища и детска градина №32 "Зорница“ са по проект на общината за подобряване на образователната инфраструктура на обща стойност 6 130 000 лева. Финансирането е от Оперативна програма „Региони в растеж”. През новата учебна година в общинските училища ще се обучават около 7 600 ученици в 358 паралелки. Запазва се броят на постъпващите първокласници – очакваният прием в общинските училища е 646 ученици в 29 паралелки през предстоящата учебна година.

По данни на администрацията, миналата година първокласниците бяха около 650.

През летния период, със средства от бюджетите на училищата, от програмата за капиталови разходи на общината и от държавния бюджет, в училищата са извършени ремонти на отоплителни инсталации, на физкултурни салони, санитарни възли, хидроизолация на покриви, на спортни площадки и съоръжения, обновяване на фасади, подмяна на дограма, подови настилки, бояджийски ремонти и др.

Във всички училища са проверени отоплителните, електрическите и ВиК инсталации. Те са изправни и са годни за експлоатация през есенно-зимния период. Има осигурени средства за гориво.

В детските градини се възпитават и обучават 2205 деца.

През летния период са извършени необходимите подготвителни дейности и общинската образователна система е готова за откриване и успешно провеждане на образователния процес през новата 2020/2021 учебна година.

c