Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Община Добрич иска депото край Богдан да бъде обявено за потенциално опасно

В общината е получено е официално писмо от РД“ПБЗН“ за причините за пожара на сметището край село Богдан, съобщи зам.-кметът на Добрич инж. Пенчо Керванов. Заключението на доклада на Пожарната е, че най-вероятната причина за самозапалването е микробиологическа, вследствие на разлагане на органичните отпадъци и тяхното затопляне. Сметището се запали на 19 юли и дълго време там имаше димящи участъци.

„Това тяхно писмо ни е много важно, за да можем да отнесем това депо към потенциално опасните сметища в страната. Знаете, че от години Общината има изготвен проект за рекултивация на депото, но той не можа да се осъществи, тъй като то не беше отнесено към този тип сметища.  Опитахме няколко начина за гасенето му, най-ефективният се оказа чрез запръстяване. Към настоящия момент там няма тлеещи участъци“, заяви Керванов.

Преди време за Про Нюз Добрич Керванов уточни, че Общината е кандидатствала няколко пъти за финансиране на проекта за рекултивация. Такова е отказано, тъй като приоритет на държавата били 15 опасни сметища на територията на страната.

Общината подготви и писмо до МОСВ с искане депото да бъде включено в програмата за рекултивиране. Отделно властите ще поискат помощ от Постоянната комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет, ще се търсят и други възможности за обезопасяване на депото.

c