Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Д-р Ананиев: Партньорството с Шафхаузен бе шанс за медицинската общност, болницата и жителите на Добрич

Партньорството „Шафхаузен-Добрич” беше изключителен шанс в продължение на много години за медицинската общност като цяло, за болницата като институция, за гражданите. То беше една случайно възникнала благодатна възможност, която продължи близо 20 години. Това сподели за Про Нюз Добрич д-р Мариян Ананиев – изпълнителен директор на Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в годината, когато партньорството беше прекратено.

Той посочи, че особено в първите десет години от партньорството, когато болничната помощ у нас бе в много тежко състояние, благодарение на тази  благодатна възможност МБАЛ е имала всякакъв тип дивиденти - най-вече Ноу-хау идеи, посока, в която трябва да се върви, плюс директни материални дивиденти под формата на апаратура и средства. „Беше невероятна възможност да контактуваме с тези хора, да се докосваме до тяхното светоусещане, до техните преценки. Те бяха огледало, в което се оглеждахме. Беше среща на два свята в продължение на много години”, каза д-р Ананиев. 

Бившият изпълнителен директор сподели, че партньорството е прекратено след изтичането на поредния договор за него. По думите му за партньорите от Шафхаузен това не е бил някакъв емоционален момент, а премислен ход. „Смениха се поколенията, вече го нямаше д-р Андре Гредел. Начело беше проф. Ганцони. Полека-лека отстъпиха в страни и вече ги нямаше движещите сили на тази инициатива”, обясни д-р Ананиев. Това е съвпаднало и с приемането на България в Европейския съюз.

Общината не е правила опити за възстановяване на дружеството за партньорство, защото след като практически България стана член на ЕС те ни предупредиха, че вече този тип отношения не влизат в техните проекти, сподели зам.-кметът на Добрич и тогавашен зам.-директор на болницата д-р Емилия Баева. Тя обясни, че при откриването на плочата на ръководителя на партньорството д-р Андре Гредел в Хирургическия корпус на МБАЛ д-р Ананиев е водил разговори да се сключи договор за някакъв тип отношения - например от Шафхаузен да поемат обучението на лекари, което да се заплаща от болницата или от самите медици. След смяната на ръководството на МБАЛ д-р Баева не знае какво се е случило с тази идея.

Партньорството беше изключително полезно в един много труден за болницата период, коментира зам.-кметът. По думите й са направени много неща – обучение на кадри, инвестиции в апаратура, обучение от техни медици в болницата в Добрич, на наши лекари в Шафхаузен. Те бяха едни ентусиасти, безкрайно добронамерени партньори, каза д-р Баева. И допълни, че партньорството се оценява изключително високо от лекарите, които помнят този период.

c