Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

10 години без д-р Андре Гредел – благодетелят на болницата в Добрич

10 години от кончината на почетния гражданин на Добрич, председател на дружеството за болнично партньорство „Шафхаузен-Добрич” д-р Андре Гредел се навършиха на 28 август. Преди 10 години от този свят си отиде един човек, отдал време, сили и енергия за болницата в Добрич, за цялата медицинска общност, както и за жителите на нашата област. Нека си припомним кой беше д-р Андре Гредел и какъв беше неговият принос.

Д-р Гредел е роден на 21 февруари 1938 година. Средно училище и медицина завършва в Берн. През тези години живее в семейства на лекари – радиолог, хирург. Тук намира своите истински съмишленици и приятели, откроява ясно професионалната си цел. Освен това е последователен скаут, талантлив скиор, запален катерач. От специализация  в Париж той се завръща с Линда, художничка от Калифорния, в бъдеще негова житейска спътничка, майка на двете им дъщери.

Своята основна хирургическа специализация д-р Андре Гредел придобива в различни болници, стигайки до Университетската болница в Цюрих.  От 1973 г. той  работи в Кантоналната болница в Шафхаузен, от 1985 г. като заместник-началник на хирургическо отделение. По отношение на знанията и опита си той всъщност е така нареченият „объл камък”, всестранно развит специалист. Но неговата предпочитана област е  хирургията на ръката, това е истинското му призвание. Той е добър  преподавател и всеотдайно обучава колегите си. Избран е в Кантоналния  съвет на Шафхаузен, където дава своя принос повече от десет години.

„Не се случва всеки ден един човек в най-добрите си години изведнъж да си постави задача, на която да отдаде безрезервно своя опит и знания...Да избере и да следва по-нататък една цел, която е била част от природата му – без дори и самият той в миналото да е осъзнавал ясно това”. Това пише за д-р Андре Гредел проф. Нуот Ганцони от Кантоналната болница в Шафхаузен, който го наследява в ръководството на дружеството за болнично партньорство „Шафхаузен-Добрич”. Проф. Канцони споделя, че през 1991 година д-р Гредел се посвещава на мисията в помощ на Добрич Добрич чрез проекта „Болнично партньорство „Шафхаузен-Добрич” в нуждаещата се от помощ страна България. „В новото поле на действие от самото начало той постави отпечатъка на личния си стил. Буквално от първия ден на контакти, още при предварителните си проучвания успя  да се обгради с верни сътрудници, които го придружават по-нататък със същата всеотдайност и жертвоготовност на време и енергия за постигане  целите на партньорството”, споделя още професорът. И допълва: „Енергията му бе широко разгърната във всички дейности и на всички нива - в ръководството, планирането, обучението и практическата работа.  В ръцете му бе съвкупността от отделните проекти – успешно поддържани и развивани досега в болницата в Добрич, плод на много усилия”.

За измеренията и успехите на болничното партньорство разказва в своя публикация от 2004 година Елена Бъчварова – координатор на българо-швейцарския проект. Тя посочва, че глобалната цел, поставена при създаването на дружеството „Шафхаузен-Добрич” през 1991 г. - регионалната болница в Добрич да достигне високите стандарти на обслужване на швейцарската медицина, изглежда все по-реална. От публикацията става ясно, че благодарение на дарената материално-техническа помощ, чиято стойност до 2004 година е над 12 млн. франка, болницата не само е оцеляла през трудните години на прехода в България, но и се е превърнала в едно от най-модерно оборудваните здравни заведения в страната. Реализирани са съвместно близо 30 проекта на развитие в основните медицински направления, ръководени и финансирани от швейцарските партньори, с които се прилагат  най-съвременни методи на лечение. Повече от 130 специалисти от добричката болница са имали шанса да повишават квалификацията си за различен период в Кантоналната болница в Шафхаузен и в други авторитетни клиники. Експертни групи от швейцарски медици пък са работили в Добрич при своите посещения заедно с българските си колеги. Десетки болни от региона с тежки диагнози са благодарни за възможността да бъдат консултирани и лекувани в Швейцария.

„Непрекъснат Ноу-хау трансфер в областта на медицинската практика, осигуряване на специализирана литература, болничен Интернет-център за комуникации и безплатен достъп до информация, курсове по немски език, договори за сервизно поддържане на техниката - конкретните измерения на това жизнено дългогодишно сътрудничество стават все по-широки”, посочва Елена Бъчварова. Тя припомня, че един от най-значимите проекти е основното реконструиране на водопроводната инсталация в болницата през 2002 г., осъществено от швейцарския концерн "Георг Фишер" на стойност 210 хиляди франка - дарение за 200-годишния юбилей на фирмата.

Още през 1994 г. болничното партньорство "Шафхаузен-Добрич" е признато от СЗО за модел на сътрудничество с болници от Източна Европа.

Д-р Андре Гредел е удостоен със званието "Почетен гражданин на Добрич".

През 2001 г. с указ на президента на Р България той е награден с високо държавно отличие - орден "Мадарски конник" - І степен.

Своеобразно признание на партньорството е и фактът, че “МБАЛ-Добрич” АД е включена в пилотните групи болници и се представя с успех  в големите българо-швейцарски проекти в здравеопазването, финансирани от DEZA и правителството на Швейцария: "Централна стерилизационна", "Болнична хигиена", "Болнично управление", посочва още Елена Бъчварова.

c