Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

На 13 август имен ден празнуват всички с името Максим

На 13 август Православната църква отбелязва пренасянето на мощите на преподобния Максим Изповедник от мястото на неговото заточение и смърт в Константинопол. Паметта на светеца се празнува на 21 януари и на 13 август.

Според житието на Свети Максим (ок. 580-662 г.), той е един от най-авторитетните учители и разпространители на Православието. С възкачването на новия император Ираклий на престола, през 610 г. заради своята философска и богословска подготовка и безспорна ерудиция, бил поканен в императорската канцелария за държавен съветник. Навлизащата монотелитска ерес, според която християнството не било богочовешка религия, е това, срещу което Максим води усилена борба.

През 614 г. новото еретическо учение  се превърнало в държавно узаконена идеология и доктрина в областта на църковното вероизповедание. Тогава светият отец се оттеглил и се усамотил в манастир близо до градчето Хрисополис в околностите на Константинопол.

Познаващ отлично съдържанието на Христовото учение, Св. Максим се проявил като християнски мислител и авторитетен учител на истините на вярата.

Имен ден днес празнуват всички с името Максим.

.

c