Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Д-р Кунчев: Имаме претенции към работата на болницата в Добрич, не са взети навреме мерки

„Ситуацията в Добрич не е от най-тежките в страната. На други места се сблъскахме и с по-тежки, но определено тази е от най-сложните“, коментира пред Про Нюз Добрич главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Той пристигна в Добрич тази сутрин и в момента е на среща в Регионалната здравна инспекция. В обедните часове в града ще пристигне и здравният министър проф. Костадин Ангелов, който ще се срещне с представители на РЗИ, областната управа, общината и др.

Д-р Кунчев посочи, че броят на новооткритите случаи в Добрич е твърде голям, има и затруднения в дейността на болницата. По думите му той и министърът първо ще се запознаят със ситуацията и анализите, ще чуят всички страни и най-вече идеята им е да създадат организация за вземане на навременни мерки. „Защото е факт и практиката ни показва, че когато се реагира навреме, инфекцията може да бъде ограничена. Тя не може да бъде спряна изцяло, но може да бъде ограничена и под контрол – нещо, което имам впечатление, че тук е пропуснато във времето. И е време сега е да се вземат необходимите мерки“, заяви главният здравен инспектор.

По повод последиците за туризма д-р Кунчев коментира, че всички големи туристически комплекси страдат. „Очевидно България, както останалите Балкански страни, беше с ръст на заболяванията още от края на юли и това се отрази на решението на редица страни да ограничат пътуванията. Общото впечатление е, че мерките трудно се спазват на всички нива - и от обикновения човек , понякога и от институциите, поради причината, че има една умора от предприетите до тука мерки и едно вече неглижиране на вируса. Някак свикнахме с него, започнахме да приемаме, че не е чак такава заплаха,  а то очевидно не е така“, посочи д-р Кунчев и допълни ,че там, където не се ограничи навреме разпространението, се стига до такива ситуации, когато вече се затруднява цялата здравна мрежа и започва да става проблем осигуряването на медицинска помощ.

На въпрос обмисля ли се смяна на изпълнителния директор на МБАЛ Добрич, д-р Кунчев заяви: „Всичко зависи от това какви данни ще намерим, но имаме претенции към работата на болницата, защото не са взети на време необходимите мерки“.

c