Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

10-годишен юбилей чества ФК „Нефтяник 2010“ в Шабла

10-годишнината от създаването на ФК „Нефтяник 2010” бяха чествани в Шабла, съобщават от Общината. По повод юбилея се проведоха Церемония, демонстративен мач и детски турнир.

25 август 2010 година е датата, на която официално е регистрирано Сдружението с нестопанска цел (СНЦ) ФК „Нефтяник 2010“, Шабла. То администрира настоящия футболен клуб на града. В първия ден на рождения месец на отбора – август, на Градския стадион в Шабла годишнината подобаващо бе отбелязана с демонстративен приятелски мач между два отбора на „Нефтяник 2010“. В зелени екипи бяха футболистите, които в сезон 2013/ 2914 г. вдигнаха шампионската купа като юношески шампиони на Североизточна зона „Варна“ с треньор Димо Филев.

Облечени в жълти фланелки, на терена излязоха футболистите, които бяха в състава на „Нефтяник 2010“ още от неговото създаване преди 10 години. Треньор на „жълтите“ бе Димитър Енев. Когато видяха на пистата Енев, по-възрастните шабленци сигурно с носталгия си спомниха как отборът на „Нефтяник“ (Шабла) през 1976 г. след играни квалификационни мачове в Слънчев бряг заслужи място в тогавашната зона „Черно Море“ (еквивалентът на сегашната Североизточна аматьорска лига).

След като президентът на клуба, Георги Стефанов поздрави футболисти и зрители с юбилея и старши експертът „Младежки дейности и спорт” в община Шабла Живко Янев представи съставите по уредбата на стадиона, всички присъстващи на спортното съоръжение сведоха глави в  едноминутно мълчание в памет на шабленските  футболисти, треньори и деятели, които посветиха живота си на футбола в града, но вече не са сред нас.

На терена се получи оспорван и двуостър мач, за радост на публиката. “Старите кучета“ направиха всичко възможно да контролират събитията на терена, като през първото полувреме „дръпнаха“ с 2:0 на по-младите си съперници с голове на Стоян Кирилов и Християн Христов. Хубав прехвърлящ удар на Валентин Колев срещна и страничната греда на „зелените“. В началото на втората 40-минутна част Павел Йорданов намали за 2:1, но скоро след това Михаил Парушев възстанови статуквото от първата част – 3:1 за ветераните. Силите на бившите зонални юношески шампиони стигнаха до връщането на един гол. Сашо Петров отбеляза за 3:2 и това бе крайния резултат в мача.

Организаторите на събитието – община Шабла и ФК „Нефтяник 2010“ подариха на треньорите на двата отбора – Димитър Енев и Димо Филев, както и на други футболни деятели, юбилейни футболни фланелки. Беше изказана и специална благодарност на медицинския екип, обслужващ отбора – Ивелина Янакиева и Петър Владимиров.

Футболният празник по повод десетгодишнината от учредяването на „Нефтяник 2010“ започна ден по-рано – на 31 юли (петък). На помощното игрище на Градския стадион се проведе традиционният общински детски (10-15 години) турнир по футбол на малки вратички. В това издание взеха участие 4 отбора. Участвата тимовете „Black lives matter“ (Шабла), „Левски“ (Шабла), FC „Крапец“ (с. Крапец)  и „Патриотите“ (с. Дуранкулак).

След изтегления жребий се оформиха двата полуфинала. В първия от тях, „Black lives matter“ бяха повече от убедителни срещу „Патриотите“ – 14:1. Втората полуфинална среща противопостави „Левски“ (Шабла) на FC „Крапец“. Младите карапчалии опровергаха предварителните прогнози и се наложиха над съперниците си с 3:0. В мача са 3-4 място, „Левски“ (Шабла) заслужи „бронза“ след 5:1 над „Патриотите“. На финала „Black lives matter“ прекършиха FC „Крапец“ с 6:0 и вдигнаха купата на общински летен шампион. Мариян Петков от отбора на шампионите пък заслужи голмайсторския приз с отбелязаните от него 8 гола в двете изиграни срещи.

Като представители на организаторите от община Шабла и ФК „Нефтяник 2010“, съответно Живко Янев и Владислав Овчаров, наградиха всички участници в надпреварата с фланелки и топки, почерпиха ги със сладолед. Турнирът премина в дух на феърплей –  който не бе на терена, с възгласите си окуражаваше и подкрепяше играещите.

c