Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Лятната Света Анна е - имен ден имат жените с едно от най-популярните имена в християнския свят

На днешния ден Християнската църква отбелязва Успение на Света Анна - блажената смърт на светицата или както канонически се нарича - Успението й. 25-и юли е  известен у нас като Лятната Света Анна. 

Божията, благодатна и благословена Анна била дъщеря на свещеника Матан и съпругата му Мария от племето на Леви, рода Ааронов.

Света Анна и мъжът й Йоаким дълго време нямали деца. С много вяра в  сърцето се молела Анна на Бог да ги дари с най-сладката радост на земята. Минало много време и ги посетил ангел, който им съобщил, че молитвите им са чути и те ще бъдат благословени с рожба. Анна обещала да посвети чедото си в служба на Бога. Тя заченала в деветия ден на месец декември и дъщеря й  - Дева Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството, се родила на осми септември. Когато детето навършило три години, родителите й я въвели тържествено в храма и я посветили на Бога, както били обещали на ангела.

Вярва се, че Света Анна е починала спокойно в Йерусалим на 79-годишна възраст, преди Благовещение на Пресвета Богородица. Цар Юстиниан (527-565) в Девтер е построил храм в нейна чест, а император Юстиниан II (685-695; 705-711), след като праведната Анна се появила пред бременнатта му съпруга,  го реновирал.

Света Анна се приема и почита като покровителка на бременността, раждането и майчинството. У нас традицията повелява на празника на Лятната Света Анна жените да не работят, за да не се разболяват децата им, а бременните да могат да износят плода и да раждат леко. Днес  не се пере и мие, не се шие и плете.

На този ден бременните жени и младите булки отиват на черква, молят се за здравето на децата и палят свещи пред иконата на закрилницата, обкичват я с цветя, оставят дрехи и пари. След края на църковната служба майките раздават пресни пити, за да бъдат здрави рожбите им. Вярва се, че светицата пазела децата от „огън” - висока температура и треска.

Ако в къщата им бременна жена се следи кой ще е първият гост в дома през този ден – дали мъж или жена.  Смятало се е, че бъдещото бебе ще е  с пол като на госта.

Източноправославната църква чества празника на Света Анна още от 6 век, като тя и съпругът й Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци.

Името Анна е едно от най-разпространените женски имена в християнския свят, а именици на този ден са: Анна, Ана, Анета, Анита, Анелия, Анка, Анани.

c