Култура Общество

20 юли – Международен ден на шахмата

Светът посвещава днешния ден на една от най-древните и широко разпространени  игри в света, а именно – шахът! Невероятно голям брой хора столетия наред отделят от свободното си време на тази заразяваща игра, като през последните десетилетия тя се превърна и в професионален спорт. Международният ден на шаха цели по-голямото му популяризиране. Играта изисква изключително висок интелект и развива както математическото, така и логическото мислене.

Бихромната дъска, съставена от редуващи се 64 квадрата представлява бойно поле, в което участват двама противника, снабдени с антураж от пешки, офицери, коне, топове, царици и царе. Всеки участник „воюва“ с общо 16 фигури, като основната задача е да елиминира противника, спазвайки строго определени правила на движение на всеки един елемент.

Името на играта ШАХМАТ произхожда от комбинацията на персийски думи, което означава “владетелят е мъртъв”. Според археолози и историци шахът произхожда от античната индийска игра Чатуанга.

Преди  54 години, през 1966 г. по инициатива на Международната шахматна федерация (ФИДЕ) 20 юли е обявен за Световен ден на шахмата. ФИДЕ е основана през 1924 г. в Париж, като през 1989 г. е призната за международна организация, а от 1999 г. и от Международния олимпийски комитет (МОК). Естествено  е в световния ден на шаха всички събития, които се провеждат в негова чест, да бъдат насочени към неговото разпространение и популяризиране. В много страни има шахматни турнири на различни нива, връчват се почетни награди на заслужили майстори и гросмайстори на този спорт.

Българската федерация по шахмат (БФ Шахмат) е организация, която обединява шахматните клубове в страната, като нейната дейност е насочена към координиране на развитието, практикуването и администрирането на шахмата на национално ниво. Федерацията популяризира, издава и разпространява шахматна информация, оказва помощ в областта на учебно-тренировъчния процес, подбира и подготвя шахматни съдии, шахматни спортно-педагогически кадри, укрепва и развива международните връзки, в тясно сътрудничество с Международната федерация по шахмат (ФИДЕ), Европейския шахматен съюз (ЕШС) и Балканска шахматна федерация (БАЛК).

Най-старият шахматист на България, спечелил  титлата гросмайстор през 1961 г. е Милко Бобоцов, роден 1931 г. Не трябва да забравяме, че имаме 59 български гросмайстори шахматисти, от които 44 мъже и 15 жени.
Няколко дни преди Международния ден на шахмата на пазара се появи книгата на Николай Тодоров „Световни успехи на съвременния български шахмат“. В нея са включени очерци за българите, световни шампиони и медалисти от световни първенства, световни училищни първенства и световни първенства за сеньори (ветерани) по Класически шахмат в периода 1980 -2020 г. Сред тях са Веселин Топалов, Антоанета Стефанова, Кирил Георгиев, Момчил Петков от  Добрич и още много други.  

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *