Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

На 15 юли имен ден празнуват всички, които носят името Владимир, Владимира

Днес Православната църква почита паметта на Свети княз Владимир Велики -   владетелят, покръстил Русия.  15 юли е денят на неговото успение.

Владимир I Велики е княз на Киев от 980 до 1015 г. и е най-малкият син на  княз Светослав I,  роден от неговата икономка Малуша. Според легендите тя била пророчица, която доживяла сто години. Била доведена в двореца от пещерата си, за да предсказва бъдещето на княза. Княз Владимир наследява трона от  брат си -  княз Ярополк I.

Когато княз Светослав предприема похода си срещу България, той оставя синовете си като наместници в различни части на държавата, като след неговата смърт те продължават да ги управляват практически самостоятелно. Първородният син Ярополк управлява в Киев и има статут на пръв сред равни, а Владимир – Новгород.

След като Ярополк убива своя брат Олег Светославич и през 977 придвижва войските си към Новгород, Владимир бяга в Скандинавия. Там той събира голяма армия от варяги, с чиято помощ през 978 си връща Новгород. След това продължава на юг, като по пътя си към Киев превзема Полоцк и принуждава Рогнеда, дъщеря на местния варяжки владетел Рогволод и годеница на Ярополк, да се омъжи за него. През 980 превзема Киев и с измама убива своя полубрат Ярополк, ставайки единствен владетел на Киевска Рус.

През първите години от управлението си Владимир е енергичен привърженик на езическия култ към Перун, многоженството и човешките жертвоприношения. Той има 12 сина от четирите си жени и три харема с близо 800 наложници. При неговото управление синът на един християнин трябвало да бъде принесен в жертва. Когато бащата се възпротивява, двамата са пребити от тълпата и стават първите руски мъченици на християнството - Теодор и Иван.

През същия период Владимир Велики води няколко войни, като разширява територията на държавата си. През 981 завладява Галиция, през 982 потушава бунт на племето кривичи, а през 983 подчинява ятвягите. През 985 организира поход срещу Волжка България, като основава нови крепости на изток.

След като превзел град Херсон в Крим, разбрал, че му е нужен силен съюзник, а единственият възможен е била Византийската империя. Така той сключва династичен брак –жени се за сестрата на император Василий II – Ана и приема християнството, като получава и името на кръстника си – Василий.

Завръщайки се в Киевска Рус през 988, Владимир започва да руши езическите паметници и насилствено да покръства народа си – цели села били покръствани във водите на река Днепър. Един от най-уважаваните руски историци Николай Карамзин пише за това: “Владимир покръстил Русия с огън и меч”. А от раннохристиянските извори разбираме, че княз Владимир бил наречен Владимир Красное Сольнишко, заради многото пролята кръв в първите години на покръстването.

По времето на княз Владимир са построени и поддържани първите православни църкви и манастири из руските земи, е самият той, въпреки миналото си, е уважаван от църквата заради силната си подкрепа на християнството. На негово име са наречени патриаршеската катедрала „Свети Владимир“ в Киев и Киевския университет.

c