Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Жълт код за опасни пориви на вятъра по Черноморието

Предупредителен жълт код е обявен за днес и на 8 юли в районите на Черноморието, съобщи Красимир Стоев - дежурен синоптик в НИМХ.

По Черноморието ще духа до умерен вятър от север, който до вечерта ще отслабне и стихне. Ще бъде предимно слънчево. Максимални температури на въздуха: 25°-27°. Температурата на морската вода е 26°-28°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, с тенденция на отслабване.

До края на деня от северозапад с умерен и силен вятър от запад-северозапад ще преминава студен атмосферен фронт. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Има условия и за градушки. Максималните температури ще са от 21-22° в западните, до 32-33° на места в източните райони.

карта: НИМХ

До полунощ все още на места в източните и планинските райони ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици. След полунощ явленията и в тези райони ще затихнат и облачността над страната ще се разкъса и намалее. Ще продължи да духа умерен и временно силен северозападен, в източните райони северен вятър. Утре ще бъде предимно слънчево. Преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони ще има временни увеличения на облачността, но валежи не се очакват. Вятърът ще отслабне, само в Източна България ще се задържи до умерен от север. Максималните температури ще бъдат между 24° и 29°.

Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде малко по-високо от средното за месеца.

На 8 юли през нощта по преминаващ фронт, ще духа поривист вятър от север-северозапад със скорост 12 м/сек (6 бала по Бофорт) и пориви 15-20 м/сек (7-8 бала по Бофорт). Вълнението на морето ще се усили на 3-4 бала.

карта: НИМХ
графика - област Добрич; НИМХ
c