Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Поредна вандалщина в ДГ 12 в Добрич – дворът осеян с боклуци след среднощен купон

Общината строи високи огради около детските градини – ще спре ли това вандализма?

За пореден път Детска градина №12 в Добрич, която се намира на ул. „Река Вардар“ 67, е била обект на вандалщина. Когато персоналът е отишъл на работа тази сутрин, е заварил разхвърляни отпадъци в двора и пясъчника. Родители писаха в социалните мрежи, че по цялата площадка е имало остатъци от торта, счупени стъкла, разхвърлени балони, боклуци, кенчета.

Оказва се, че положението от години е такова.

„През цялата седмица, в работно и неработно време, детската градина е пълна с тийнейджъри. Не е нормално при наличието на деца в двора на детската градина, заедно с тях да има и други хора, които постоянно чоплят семки, пият алкохолни напитки, хвърлят презервативи и при направена забележка от страна на персонала, да започват да обиждат...“, пише във фейсбук.

Пред Про Нюз Добрич директорката на детското заведение Теменужка Атанасова сподели, че такива инциденти има от години и нищо не е в състояние да ги прекрати. Тя в момента е в отпуск, но са й докладвали, че до 02.00 часа през нощта в двора на забавачката е имало купон.

„Стана непоносимо вече, опитваме се да водим разговори с младежите от квартала, но няма полза. Даже има и по-възрастни, които влизат на площадката, употребяват упойващи вещества. Всеки ден персоналът чисти кенчета, опаковки. Сигнализираме на тел. 112, но намесата на полицията не е ефективна.  Миналото лято имаше ремонт, тийнейджъри се бяха качили на покрива и трошаха цигли. Полицията дойде, изгони ги, но по-късно пак бяха там. Намирали сме спринцовки, рязали са оградата, за да могат да влязат, палили са огън. Патрулката трябва постоянно да стои там. Наскоро платихме 150 лева за контейнер, за да изхвърлим боклуците, но не можем всяка седмица да плащаме по толкова“, разказа директорката.

От две години детското заведение е на делегиран бюджет. Атанасова посочи, че имат камери, но нямат средства да плащат за видеонаблюдение. Тя заяви, че ще свика обществения съвет на детската градина, за да се търсят решения.

Зам.-кметът д-р Емилия Баева каза за Про Нюз Добрич, че е в ход изграждането на високи огради в почти всички детски заведения. Миналата година са направени такива в ДГ с номера 8, 10, 18 и 25. Огради имат вече и шестте детски ясли. В момента се работят тези в ДГ 26 и ДГ 32. Планирани са всички останали, без една или две. В Капиталовата програма на общината има заложени средства за това, просто изпълнението ще се отложи малко заради трудната финансова година, посочи тя.

„За съжаление вандалски актове има във всички градини. Преди две години бях критикувана от родители, че правим високи огради на дворовете на градините, а сега се настоява за такива. Истината е, че там, където направихме огради, имаше полза. Изчакваме анализа на бюджета на общината за шестмесечието, но ще направим оградите – те са ни приоритет, за да не се допуска вандализъм“, заяви д-р Баева и призова всеки да сигнализира на тел. 112, ако стане свидетел на такъв акт. 

c