Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Премиера на "Малкият Мук" на добричка сцена в труден за театрите период

Премиерата на новата постановка на Държавен куклен театър „Дора Габе“ – Добрич,  „Малкият Мук“ ще бъде утре от 18 часа в залата на театъра, съобщи директорът на културната институция Петър Петков. Той сподели, че периодът е труден за всички театри, тъй като хората все още се страхуват да влязат в зала и предпочитат спектакли на открито.

Затова представленията на трупата в зоопарка се радват на много посетители. Там се играе при спазване на мерките на открито, с микрофони, има добра чуваемост и естествен шумов фон от природата и животните. Само за едно представление били продадени 130 билета. Петков предвижда в зоопарка да се играят пиеси през юли и август. „Не можем да стоим и да не правим нищо. Стоенето е пагубно за актьора“, каза Петков и допълни, че очаква покани от детските градини в Добрич за представления също на открито – в дворовете на забавачките.

„Малкият Мук“ е приказка, която не е поставяна на сцена в Добрич през последните 40 години. Режисьор е Лео Капон. Куклите са изработени от Ели Качулева, по проект на режисьора. В ролята на Малкия Мук ще видим актрисата Теодора Желева. В спектакъла участват още Росен Радев, Мила Боянова и Валентин Иванов, като всеки се превъплъщава в няколко роли. Сценографията е направена така, че пиесата да може да се играе на различни места, и на открито.

„Идеята е, че най-важното в живота на човека е да не спира, да търси пътя си. Да разбере, че да се случат чудеса не е необходимо непременно да притежаваш магически способности. Достатъчно е да си способен да мечтаеш. Това е една красива идея, поднесена по забавен начин в класическа приказка“, посочи Лео Капон.

В театъра продължава работата по следващата премиера – „Корабът на мечтите“ на Георги Джилянов. Децата ще видят за първи път спектакъла през септември.

c