Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Зов за помощ: Готвачът Чечо от „Герана“ е с два инсулта и живее в къща без ток и баня

60-годишният добричлия Стефан Иванов Николов има нужда от помощ, тъй като е болен и живее в много лоши условия, алармира медиите неговият приятел Веско Стоянов.

Стефан Николов – Чечо е професионален готвач, добре познат в гилдията в Добрич, обучил не един и двама в занаята. Ценителите на вкусната храна го помнят от времето, когато той бе съдружник и главен готвач в ресторант „Герана“.

В момента обаче Стефан е трудно подвижен, без близки, които да се грижат за него, с два инсулта и едва покрива елементарните си нужди с пенсия от 250 лева.

Живее в малка къща на ул. „Ст. Михайловски“, в която от една седмица няма ток. Стефан разказа, че до месец март т.г. плащал сметки от около 35 лева. Изведнъж те скочили на 200-250 лева. От Енергото направили проверка и се оказало че има утечка и електромерът отчита непотребен ток. И тъй като повредата е на мрежата в къщата, то да направи ремонт е длъжен собственикът. Жиците били отрязани, за да не се трупат киловати. Без ток обаче не може да се задвижва инвалидната количка на Стефан.

Къщата тече и се нуждае от ремонт. Тя се състои от две малки стаички и импровизирана кухня. Няма баня, няма тоалетна. През зимата няма отопление. Има място, където може да се направи баня, но трябват пари.

За Стефан по 5 часа дневно се грижи жена, която е личен асистент по програма от Социални грижи. Храна му носят от приюта в църквата „Св.Троица“. За най-необходимите лекарства му трябват около 40 лева месечно. Освен това трябва да плати сметка от 500 лева плюс такса за свързване на Енерго Про. Поискал е разсрочване на дълга, но отговор няма.

Проблемите обаче не приключват до тук. По думите на Веско Стоянов, Стефан е станал жертва на нелоялна практика на телекома А1. Оттам по телефона му предложили нов договор с някакви екстри, продали му още една СИМ карта и вместо да се оптимизира това, което той плаща, месечната вноска нараснала на 30-40 лева. В момента има дълг от около 190 лева. Стоянов заяви, че ще сезира Комисията за защита на потребителите.

Стефан Николов моли за помощ, за да си стъпи на краката. Нужна му е рехабилитация в Истанбул на стойност около 10 000 долара, която би подобрила състоянието му.

Във фейсбук е създадена група „Помогни на Стефан“. Разкрита е и набирателна сметка в лева -   IBAN BG 58IORT80481090438400 

c