Водещи новини Общество

Кулинар, пилот, днес Иван от Добрич е обещаващ софтуерен инженер в Копенхаген

Иван Димитров е 27-годишен мъж от Добрич. И макар в родния град да завършва туризъм и ученическата му цел е да стане готвач, съдбата го завърта и след като известно време е военен пилот се озовава в Копенхаген и сега се занимава със софтуерно инженерство в голяма компания. Мечтите му не стигат до тук – следващата крачка в живота му ще е да започне собствен бизнес.

Иван завършва в Добрич Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов” през 2012 година, специалността му е „Хотелиерство и мениджмънт”. Кандидатства в няколко университета с математика, тя винаги му е била силен предмет. Приемат го в Националния военен университет „Васил Левски”, във авиационния факултет в Долна Метрополия като летец-пилот. „За да те приемат за военен пилот трябва да преминеш през изключително тежък филтър и подбор. Процентът от хората, които минават през този подбор, е изключително малък, а много желаят да се занимават с това”, разказва младият мъж. За него е било предизвикателство да кандидатства това – без да е специално подготвен. Не съжалява, че е станал пилот, споделя: Винаги мога да се върна към кулинарията, към туризма.

Обучението на добричлията в Долни Митрополия продължава пет години, завършва две специалности – има цивилен бакалавър „Авионика” /електроника в авиацията/ и летец, която е чисто военна специалност, т. е. може да се практикува само в държавния сектор. При разпределението той и още един негов колега от завършващите деветима военни пилоти отиват в МВР. Иван обяснява, че това е била нова структура на Гранична полиция, с нови хеликоптери, нова апаратура в база „Враждебна” в София. Там започва да лети на хеликоптер. Изключително е доволен от новата техника, на която работи, нова е и тренировъчната програма. По нея дори е изпратен в Италия, където е подготвян на тренажор при производителя на самите хеликоптери.

През цялото време покрай цивилната си специалност младият мъж продължава да се занимава с всякакъв вид техника, със странични проекти, свързани с програмирането. Дори докато лети на хеликоптер прави няколко програми, които автоматизират целия процес и правят работата на пилота по-лесна. След година и половина в МВР софтуерна компания проявява интерес към неговите проекти и към това, с което се занимава. „Техтопия” е дъщерна на компанията „Уолтопия”, която се занимава с изкуствени стени за катерене и създава за нея различни игри, платформи, приложения. С времето Иван установява приятелски отношение с „Техтопия” и от там му предлагат работа. Това става през февруари 2019 година – официално напуска структурата на МВР и подписва договор с частната компания, в която започва работа като програмист.

След време към него проявява интерес компания от Копенхаген – „Фалкън”, в която работи и до днес. Иван разказва, че компанията има офиси на много места по света, включително и в България, но централата е в столицата на Дания и длъжността му е такава, че се налага да се преместят с приятелката си там. Длъжността му във „Фалкън” е софтуерен инженер.

Новата фирма е насочена към социалните мрежи и платформи. „Занимава се с доста по-обширни и по-големи проекти. Има доста по-големи екипи с повече програмисти. Има много повече професионалисти отколкото малката фирма, в която започнах, и с това ме привлече”, обяснява добричлията. По думите му „Фалкън” създава продукт за определен бизнес, чрез който той прави свое социално представяне – във Фейсбук, Инстаграм или Туитър. Става дума за компании от калибъра на „Тойота”, „Макдонълдс”, „Кока кола”, които имат много сериозно представяне в тези социални мрежи. „Те имат цели отдели, които отговарят за комуникацията с клиенти, поддръжка в социалните мрежи, постове, реклами и други. Съответно, те използват нашата платформа, която обединява всички социални мрежи в едно и дава допълнителни функционалности, които те могат да използват за улеснение на екипите. Аз се занимавам с енгейчмънт – с директната комуникация между тях и клиентите им и правенето на тази комуникация по-лесна”, обяснява Иван.

Добричлията споделя, че работата му носи изключително голямо удовлетворение. Обяснява, че една от основните причини, поради която променя кариерния си път, е, че в държавната структура няма добро развитие, няма голям потенциал, там всичко става много бавно. „Като млад човек, тогава бях на 25-26 години, виждах своето време като една инвестиция. Аз вече се бях развил като добър специалист в софтуерния сектор, който предлага голямо развитие. И всичко зависи от теб – ако искаш да станеш добър кадър, професионалист имаш възможност да го направиш изключително бързо и да бъдеш възнаграден за това”, обяснява Иван.

Целта на младия мъж е да става все по-добър в това, което прави. „Образованието ми не е толкова тясно свързано с това, което работя. Аз се виждам изпуснал няколко години в пилотската дейност и сега настигам хората на моята възраст. Мисля, че съм на добър път и се справям добре за сега. Целта ми е да се развия, да стана по-добър и един ден, когато се чувствам напълно комфортно в това, да започна да работя самостоятелно, да започна собствен бизнес, в който да мога да предложа софтуер, дори в сферата на авиацията. Това е много тясна ниша, която малко хора могат да обслужват. Аз съм квалифициран за това”, уверен е добричлията.

За сега Иван няма намерение да се върне в България. В Копенхаген е от 10 месеца, щастлив е там и е доволен от живота, който води. За Дания споделя, че е изключително социална държава, подпомагаща населението си. Младият мъж е много впечатлен от факта, че колоезденето е силно развито, особено в Копенхаген. „Това е добре и за държавата, и за инфраструктурата, и да няма задръствания и т. н. Изключително добро е и за неселението, което е много по-здраво и в много по-добро физическо състояние”, споделя добричлията. Той  допълва, че държавата подпомага тази дейност като предлага инфраструктура за колоездачите, достъпни начини да си закупиш велосипед, вдига данъците на колите.

Освен че работя от вкъщи не съм видял някаква драстична промяна в държанието на населението, това споделя Иван по отношение на противоепидемичните мерки срещу COVID-19 в Дания. Обяснява, че не е виждал човек с маска, нито хората са спрели да ходят в парковете, да се разхождат по улиците с децата си. Споделя, че скоро ще се прибира в България и се притеснява, че може да преживее шок във връзка с мерките, наложени у нас.

„На младите хора пожелавам да са изключително енергични, за да постигнат повече от успехите си в по-ранна възраст. Искам да видя повече млади хора, които в 20-те си години полагат всички усилия да постигнат това, което искат докато имат тази енергия и после да се радват на плодовете от успеха си”, е посланието, което отправя Иван Димитров.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *