Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Завишени мерки от КАТ в деня за безопасно движение по пътищата

На 29 юни се отбелязва Националния ден на безопасността на движението по пътищата. Инициативата е на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ /ДА БДП/, а в рамките на днешния ден се провеждат редица прояви и инициативи, целящи насочване вниманието на обществото към проблемите на пътната безопасност.Тазгодишното мото на кампанията е „На пътя животът е с предимство“.

През тази година институциите съсредоточават усилия около четири ключови теми, свързани с безопасността на движението по пътищата:

  • Опасностите от използване на мобилни телефони при шофиране
  • Скоростта
  • Важността от поставяне на обезопасителен колан
  • Безопасността в градски условия и в частност – тази на пешеходците

За всяка от тях са разработени единни визии, които са предоставени за безвъзмездно ползване на областните администрации, общини и други институции, неправителствени организации и компании. В ситуацията на световна пандемия това е един от подходите да се акцентира вниманието на хората и в частност на пътуващите към темата, без да се инициират събития, които да събират множество присъстващи, коментираха от ръководството на ДА БДП.

Голямата част от инициативите поставят фокус към децата и младежите. По данни на СЗО, нараняванията при ПТП в световен мащаб са водещата причина за смъртност във възрастовата група от 5 до 29 години. "Първостепенен приоритет за ДА БДП e подобряване на обучението по безопасност на движението – като то да започва от най-ранна възраст и да продължава през годините."

От Агенцията отправят послание към младежите, които скоро са придобили правоспособност за управление на МПС и към тези, на които това скоро предстои:

“Целият живот е пред вас, не го поставяйте на карта, за да се харесате на някого или да докажете нещо на себе си. Не си заслужава, а последствията могат да бъдат фатални!”

Денят на безопасността на движението по пътищата се отбелязва за втори път в нашата страна. През 2019 г. с решение на МС датата 29 юни бе определена като единна дата за страната ни. Целта е с началото на лятната ваканция за децата и преди множеството пътувания през юли и август да се акцентира вниманието на обществото към безопасността на движението по пътищата.

Средно статистически именно през месеците юли и август настъпват най-много инциденти със загинали и ранени на пътя – по над 1400 ПТП годишно. Предпоставка за това е и увеличеният чуждестранен трафик в страната ни през този период. Това е и една от основните причини в България да бъде определен Национален ден, "в който да се планират и реализират редица инициативи за по-безопасно и толерантно движение - непосредствено преди периода на повишения брой пътувания, свързани с летните отпуски", уточняват инициаторите на кампанията.

Източник: sars.gov.bg

c