Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Видовден е! – Днес всеки ще получи това, което заслужава

Много и различни са версиите за възникването на празника – най-често се свързва с легенди  и  предания от езически времена. Няма сведения да съществува светец с подобно име и този ден не е включен в църковния календар.

Според едно от народните поверия денят е в чест на Вида, сестра на двамата светци, наричани градушкари - Вартоломей и Елисей, както и Герман, също смятан за техен брат. Вярва се, че Вида видижда белите, сторени от братята й и ги наказва за тях.

В народната митология тя е събирателен образ на възмездието за провинилите се. Изразът  „Ще дойде Видовден” означава, че всяка истина рано или късно ще  излезе на яве, правдата винаги ще тържествува над кривдата и всяко зло ще бъде наказано. В българския народен фолклор градушката идва като Божие наказание, като възмездие за извършените грехове. Тя поразява  грешниците, които заслужават участта си. Прието е, че на този ден не трябва да се подхваща никаква работа, за да не се разгневят светците градушкари.

Според друга легенда празникът е свързан със свети Вит, живял в края на 3- и и началото на 4-и век. Той е покровител на актьорите, танцьорите,  кучетата, болните от епилепсия, пазител на хората от отровни змии, гръмотевици и градушки. Под негова закрила са Прага (Чехия) и областта Саксония в Германия. В тези райони на 15 юни се отбелязва Денят на зрението и се отдава почит на светеца. Смята се, че именно саксонските миньори, наричани „саси”, са донесли почитта към светеца в тази част на Балканите.

В България денят се свързва и с култа към Слънцето. Хората го посрещат в ранни зори, вярвайки, че то ще им даде здраве и сила. Момите изнасят от раклите чеиза си и го простират по оградата, за да се види от слънцето, момците и съседите.

Денят е подходящ и за любовни ритуали, магически практики и гадания. В навечерието на Видовден момите се мият с "видовденска" вода, за да са хубави и буйни косите им и красиви лицата им. А ритуалът за любов включвал три стръка от растението шавар, които момите наричали на имената на ергените, които харесвали. Поверието гласи, че ще се омъжат за момъка, чийто стрък е израснал най-високо. И това ще се случи до края на годината.

У нас празникът се чества в Годечко, Брезнишко и Трънско. В района на Граовско Видовден се почита като празник на здравето на очите и против слепота. Интересен факт е, че в западната половина на България, Република Македония и Източна Сърбия този ден е празничен и се свързва с митологичното същество Халата, а в народните представи в Западна Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина това е сезонът на Сдухача (човек сомнамбул).

Днес имен ден празнуват Видо, Вида, Виден, Видена, Виделина, Видослав, Видослава, Видостин, Видостина, Видела.

c