Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Добруджанският технологичен колеж в Добрич с нова Магистърска програма

Магистърска програма по специалност „Съвременни технологии в земеделието“ предлага за първи път в Добрич Добруджанският технологичен колеж. Формата на обучение е задочна.

Магистърската програма е предназначена за кандидати, притежаващи образователно-квалификационна степен /ОКС/ „Професионален бакалавър по… " от специалности в професионално направление "Машинно инженерство". Обучаващата катедра е “Технология на машиностроенето и металорежещи машини” на Техническия университет във Варна. Предлага се съвременно обучение, включваща форми на дистанционно обучение, електронни учебници и пособия.

Обучението е с продължителност 2.5 години и се осъществява основно на два етапа, които са взаимосвързани и надграждат знанията на студентите, а именно общо инженерна и специализирана подготовка. Общо инженерната подготовка включва избрани глави от математиката, работа със специализирани математични и приложни програмни продукти, агрохимия, агрометеорология, електронни компоненти и измервания, математическа статистика и методология на инженерните изследвания. Специализираната подготовка обхваща изучаването на съвременните технологии в прецизното земеделие, автоматизация и роботизация на процесите в земеделието, мобилни устройства в земеделската техника, сензорна техника в земеделието, микропроцесорни системи в земеделската техника, земеделски мелиорации, европейска аграрна политика, маркетинг и мениджмънт, управление на качеството. Ще се изучават и факултативни дисциплини: Промишлени средства за измерване и контрол, Сензорни мрежи в земеделието, Иновационен мениджмънт, Надеждност на технологичните системи в земеделието.

Инженерът по специалност „Съвременни технологии в земеделието“ с ОКС „Магистър“ има комплексни фундаментални познания по въпросите за управление и организация на аграрното производство, внедряване на съвременни технологии, включващи автоматизация, електронизация и роботизация на процесите в земеделието, с активното използване на мобилни устройства за мониторинг и контрол. Подготвен е да извършва анализи на състоянието на земеделската техника и да предложи съвременни технологии за оптимизиране на технологичните процеси в земеделието, използвайки последните достижения в съответната област.

Той е в състояние да извършва маркетингови проучвания и да менажира земеделски фирми и кооперации по отношение на европейските програми за развитие, да бъде консултант, експерт, съветник, по въпросите на аграрното производство в държавни, областни, общински структури и в съдебната система, а също така и в кредитни институции и неправителствени организации.

Сфери на реализация:

  • • технологично управление и организация на аграрно производство при отглеждане на културни растения, с вземане на всички изискващи се за това решения – оценка на условията за производство, управление на екип от технически изпълнители, прилагане на технологии на производство;
  • • участие в експлоатацията на земеделска техника; производство на земеделска техника; комплектуване и избор на земеделски агрегати по време и място; оценка и избор на механизирани технологии в земеделието; ресурсно осигуряване на земеделското производство; извършване на механизирани услуги; прилагане на техника и технологии за възстановяване работоспособността на земеделската техника; извършване на сервизно обслужване на земеделската техника и др.
  • • консултант, експерт, съветник, ръководител в аграрни фирми;
  • • експерт по въпросите на аграрното производство в държавни, областни, общински структури и съдебната система;
  • • експерт по въпросите на аграрното производство в кредитни институции и неправителствени организации.

Кандидатстването е по електронен път на сайта на Техническия университет във Варна.

Телефон за контакт 052/383283 - технически изпълнител: С. Захариева

За ДТК-Добрич 058/605378, 0894 612351 - технически изпълнител: Г. Диамандиева.

Кандидатите могат да се информират на горепосочените телефони, или на място в ТУ-Варна в Добруджански технологичен колеж-Добрич.

Препратка за кандидатстване: http://www2.tu-varna.bg/tu-varna/index.php/ksp/oks-magistar.

c