Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Най-странните музеи по света

Човек си мисли, че нищо вече не е в състояние да го изненада в този свят, пренаситен от какви ли не чудати предложения. Това се отнася дори и за  музеите – скучни за едни и невероятно вълнуващи за други.  Освен традиционните такива обаче, се оказва, че по света съществуват и музеи, които предизвикват любопитството ни и е трудно човек да ги подмине с безразличие. Ето и някои от най-известните сред тях:

Музей на вещерството (Корнуол, Великобритания)

Най-голямата в света колекция от артефакти, свързани с вещерството може да видите само тук – Корноул, Великобритания. Музеят е над 60 години. Основан от Сесил Уилямсън – човек, интересуващ се от окултното, когото MI6 дори наели, за да проучва тайно окултните интереси на водещи нацистки военни.. Към музея има и библиотека с над 3000 окултни и вещерски книги.

Музей на НЛО (Гьореме, Турция)

Експозицията, посветена на извънземните и срещите с тях се намира в една от пещерите в област Кападокия. Тук могат да се видят цял куп изрезки от вестници и списания, както и статии, свързани с НЛО. Представени са и извънземни в пълен размер, които изследват отвлечен от тях човек.

Международен музей на шпионажа (Вашингтон, окръг Колумбия)

Най-голямата публична колекция експонати, свързани със шпионирането се намира в Международния музей на шпионажа във Вашингтон, САЩ. От мини камери, фалшифицирани пари, тайни оръжия до шифровъчни машини и джаджи разкриват ролята на агентурата и шпионите в исторически план. Посетителите могат да се превърнат в шпиони чрез участие в интерактивни шпионски приключения и да научат повече за най-добрите в професията чрез исторически снимки и видео интервюта.

Музей на грозното изкуство (Бостън, САЩ)

Това е единственият музей в света, който е посветен на събирането, запазването и почитането на грозното изкуство във всичките му форми. Има категории като „лоши черти“, „невъзможни пейзажи“. Тук са и картини, които като замисъл са били прекрасни, но едно неволно движение с четката е унищожило добрата идея. Лошо съчетани цветове, непропорционални фигури и просто липса на талант – с такива неща музеят привлича посетителите.

Международен музей на тоалетната (Ню Делхи, Индия)

Музеят на толаетната представя историята на хигиената и канализацията от 2500 г. пр .Хр. досега. Намира се  в шумната столица на Индия – Ню Делхи. От позлатените тоалетни на римските императори до средновековните нощни гърнета може да се види там, както и да се проследи еволюцията на тоалетната през вековете. Музеят притежава и колекция от редки стихотворения, посветени на темата.

Музей на мумиите (Гуанахуато, Мексико)

Гуанахуато е малък миньорски град, включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство. В средата на XIX век стотици тела били погребани в криптите на Пантеона на Санта Паула. Много от тях били ексхумирани, тъй като имало погребална такса, която не всяко семейство можело да си позволи. Така местните хора установили, че мъртъвците са се мумифицирали,  под въздействието на естествен процес, който се отдава на уникалните климатични условия.

В наши дни тези мумии са изложени в музей и са една от най-големите атракции за туристите, идващи в Мексико.

Музей на секса (Ню Йорк, САЩ)

През 2002 г. Музеят на секса отваря врати в Ню Йорк. Идеята е да съхрани историята, еволюцията и културната значимост на човешката сексуалност. Освен надуваемия замък на гърдите тук може да разгледате стари еротични снимки, временни и постоянни колекции от над 15 000 експоната, произведения на изкуството, снимки, костюми и исторически предмети. Те са представени с намерението да се създаде открит дискурс около секса и сексуалността.

Музей на фалоса (Рейкявик, Исландия)

Основател на музея е Сигурдур Хяртарсон. През 1974 г. той започва да събира пениси на китове, а след като натрупва достатъчно експонати през 1990 г. отваря и оригиналния музей. Тук може да се видят над 215 пениса на сухоземни и морски бозайници – от китове и моржове до хомо сапиенс.

Музей на мъченията (Амстердам, Холандия)

Експозицията не е за хора със слаби нерви, тъй като съдържа цял куп приспособления за бавно и мъчително изтезание. От стол, покрит с шипове, до мечове за обезглавяване - музеят представя над 40 инструмента, използвани при разпити на заподозрени престъпници, вещици и политически затворници. Музеят информира и за съществуващите мъчения в наши дни – които се прилагат в близо 100 страни – и се обявява в подкрепа на Конвенцията на Обединените нации срещу мъченията.

Подобни колекции могат да бъдат разгледани в Прага, Чехия,  в Музея на на средновековните инструменти за мъчение , както и в Малта, където се намира Музеят на разпитите, със смразяващи кръвта восъчни фигури.

Подводен музей в Канкун (Канкун, Мексико)

Създаден е през 2009 г. от биолози и артиста Джейсън Декейрес Тейлър, който създава „градския риф“. Намира се в лазурните води на Канкун, Исла Мухерес и Пунта Низук. В него има над 500 скулптури с човешки ръст, прикрепени за морското дъно. Океанското изкуство играе роля и на изкуствен риф, предназначен да улесни растежа на корали, които постоянно променят водния пейзаж. Музеят може да се види от лодки със стъклено дъно или при гмуркане.

c